Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírek

Arcfelismerő szoftverek elől takarja el az arcot egy szűrő

Nem véletlenül, mert például cégek külsőnk alapján nagyjából tudják a korunkat, származásunkat.
E tulajdonságok az azonosításához semmi más nem kell, csak hogy egyszer lássanak. Különféle internetes oldalakon azonban nem egyszer, hanem nagyon sokszor meggyőződhetnek a név és az adott fénykép közti kapcsolatról.

A fenti információk alapján máris célzottak a hirdetések. Arcképünk azonosítása viszont személyiségi jogi (privacy) sérelmekhez, szélsőségesebb esetekben identitáslopáshoz vezethet.
Különféle javaslatokkal, köztük trükkös kalapokkal és 3D nyomtatott álarcokkal álltak már elő személyek magánszférájának védelmére, arcfelismerő szoftverek megtévesztésére, kamerák optikai illúzióval történő kijátszására.
Ezek a módszerek a kamerát igyekeznek hatástalanítani, az online hozzáférhető fényképeknél viszont eredménytelenek.

A kanadai Toronto Egyetem az utóbbira kínál megoldást. Mesterséges intelligencia által vezérelt szűrőjük csak egy kicsit változtat az eredeti képen, de az arcfelismerő szoftver nem tud mit kezdeni a változásokkal.
A szűrő speciális arcjegyeket keres, majd kicserél egyes pixeleket. A módosítás emberi szemmel észrevehetetlen, a képet pásztázó MI-k viszont azt sem tudják megállapítani, hogy egyáltalán arc van-e a fotón.
A szűrő kidolgozásához a két vetélkedő idegháló interakcióin alapuló, gyorsan terjedő GAN (generatív ellenséges hálózatok, generative adversarial networks) technikát használták. Az első többszáz fotót tanulmányozva azonosít arcjegyeket, a második pedig úgy változtatta meg a fényképeket, hogy vetélytársa ne lásson rajtuk arcot.
A két idegháló lépésről lépésre csiszolódott, feladatukat többször megismételték, az újonnan szerzett ismereteket a következő lépésben mindig hasznosították.
Addig gyakoroltak, amíg a kutatók úgy döntöttek, hogy a szűrő már elég jó kereskedelmi forgalomban beszerezhető arcfelismerő programok kijátszására.
A teszten lényegében hatástalanította a szoftvert – 200-ból csupán egy arcot azonosított, ráadásul az érzelmekkel és az etnikai hovatartozással sem boldogult.
A fejlesztők szűrőjüket app formájában szeretnék közkinccsé tenni. 

https://index.hu/i2/#bloghu/jelenbolajovobe/2018/06/05/arcfelismero_szoftverek_elol_takarja_el_az_arcot_egy_szuro

2018.06.07 16:27:00   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet