Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egységesítené Brüsszel az okmányok biztonsági elemeit.

Jelenleg a becslések szerint mintegy 80 millió európai polgárnak géppel nem olvasható, biometrikus azonosító nélküli személyazonosító igazolványa van, ami biztonsági kockázat.
Ezért a közös biztonsági standardok között kötelezővé tennék azt, hogy az igazolványnak chipkártyáján biometrikus adatokat – ujjlenyomatot és arcképmást – kell tartalmaznia. Ez vonatkozna a 12 évesnél idősebb uniós polgárok személyazonosító igazolványára, és nem uniós családtagjaik tartózkodási kártyájára egyaránt.
Az új szabályok értelmében a nem megfelelő okmányok bevonását lejáratukkor, de legkésőbb öt éven belül, a kevésbé biztonságos (vagyis géppel nem olvasható) okmányok esetében 2 éven belül kell végrehajtani.
A javasolt rendelet nem vezetne be EU-szerte kötelező személyazonosító igazolványkártyát, de korszerűsíti a meglévők biztonsági elemeit, a nemzeti személyazonosító igazolványok kialakításának egyéb részleteit pedig teljes mértékben a tagállamokra bízza. A biometrikus azonosító használata az unióban kiadott útlevelek esetében már kötelező.
Dimitrisz Avramopulosz belügyi biztos hétfőn a Die Weltnek úgy nyilatkozott, az egységesítés segíti a terrorizmus elleni harcot.

http://hvg.hu/gazdasag/20180417_Kotelezo_lesz_az_ujjlenyomat_a_szemelyi_igazolvanyoknal

2018.04.18 06:19:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet