Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Rádióadót tesznek a katonák fogába

A Molar Mic névre keresztelt eszköz a hátsó fogara helyezhető rá, és az aprócska szerkezet a magába foglalja mind a mikrofont, mind a hangszórót, bár az utóbbit nem a hagyományos úton, a levegőn át juttatja az az információkat a dobhártyánkra, hanem a csontok megrezgetésével vezeti oda a hangokat. A rádiót nem építették bele, az egy különálló szerkezet, amely a felhasználó nyakában lóg.


Mivel katonai eszközről van szó, a kapcsolatot nem bluetooth biztosítja, hanem egy titkosított, vízben is működő adatátviteli módszer.

A fejlesztő vállalat, a Sonitus Technologies szerint kell pár hét gyakorlás ahhoz, hogy pontosan megértsük a csonton végigvezetett hangokat, és arra tudjunk fókuszálni a külvilág zajai helyett. És persze arra is oda kell figyelni, hogy a felhasználó ne rágózzon, és főleg ne egyen ropogós kekszeket, mert a szájban lévő mikrofon igencsak felerősíti ezeket a durva hangokat. Viszont a fogak kopogtatásával nagyszerűen lehet morzézni, ha egy szorult helyzetben pisszenni sem lehet.

Az eszköz prototípusait Afganisztánban tesztelték 14 hónapon át, de ott éles küldetésben még nem alkalmazták. A Molar Mic hatalmas lehetőségeket lát még a technológiában: néhány szenzor beépítésével a katonának beszélnie sem kéne, hogy a parancsnok információkat szerezzen az állapotáról.

index.hu/techtud/2018/09/11/radioadot_tesznek_a_katonak_fogaba/#

2018.09.11 15:24:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet