Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

San Francisco betiltja az arcfelismerő rendszereket

Ráadásul innentől mindenfajta új megfigyelő technika beszerzését jóvá kellene hagynia a városvezetésnek.
San Francisco városa az USA-ban elsőként döntött úgy, hogy megtiltja a helyi szervek számára, hogy arcfelismerő rendszereket használjanak.
Ez a bűnüldözési szervek mellett vonatkozik például a közlekedési társaságra is
– írja a BBC. Ezzel együtt azt is megszavazták, hogy innentől bármilyen új megfigyelő technika megvásárlása a döntéshozók engedélyéhez kötött.
A szakértők véleménye azonban igencsak megoszlik a témában. A döntést ellenzők úgy érvelnek, hogy ezzel a lakosság biztonságát teszik kockára, és megnehezítik a bűnüldöző szervek munkáját.

 A támogatók ezzel szemben azt mondják, hogy a jelenleg működő technológiák megbízhatatlanok, ráadásul szükségtelen mértékben sértik meg a polgárok magánéletét és szabadságjogait.
Az egyik legnagyobb ellenvetés arra vonatkozik, hogy az arcfelismerő rendszerek hajlamosak hibát véteni abban az esetben, ha nők vagy sötétebb bőrű személyek azonosítása a feladat.
Az illetékes döntéshozó szerv egyébként 8-1 arányban fogadta el a tiltást, 2 tartózkodás mellett, vagyis igen komoly támogatást kapott a javaslat. A döntés várhatóan a jövő héten esedékes második szavazás után lép majd hatályba.


Az USA-ban példa nélküli a San Francisco-i tiltás
Egy, a döntést támogató szakértő a BBC-nek úgy nyilatkozott, San Francisco ezzel deklarálta, hogy az arcfelismerő megfigyelő technológia nem összeegyeztethető egy egészséges demokráciával. Matt Cagle, az észak-karolinai American Civil Liberties Union képviselője hozzátette, más városoknak is követniük kellene a példát, és erősebben kellene védeniük az állampolgárok biztonságát és jogait.
Ezzel szemben vannak olyanok, akik úgy látják, a nyílt tiltás helyett bölcsebb lett volna egy moratórium bevezetése. Joel Engardio, a Stop Crime SF alelnöke jelezte, elismerik, hogy vannak problémák az arcfelismerő technológiákkal, és egyetértenek abban, hogy ezeket ma még nem kellene használni. Kiemelte azonban, hogy a technológia várhatóan fejlődni fog a későbbiekben, és idővel, amikor már kellően megbízható lesz, valóban hasznos eszköze lehetne a közbiztonság fenntartásának.

https://www.origo.hu/gazdasag/20190515-san-francisco-arcfelismeres-technologia-rendorseg.html
 

2019.05.15 18:41:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet