Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Több száz mutáció támadhatja a netbankolókat

Új veszélyek fenyegetik a pénzügyeiket online intézőket – hívja fel a figyelmet egy biztonságtechnikai cég. A mobilfizetési rendszerek pedig egyre gyorsabban fejlődnek, szinte hetente jelentenek be egy újdonságot.

Új típusú veszélyek fenyegetik azokat, akik online intézik pénzügyeiket – hívja fel a figyelmet a Gdata német internetbiztonsággal foglalkozó cég.  A netes fizetési rendszerek fejlődésével együtt fejlődnek a kémprogramok és trójaiak is, amelyek egyre összetettebbek és egyre jobban rejtőzködnek. Mint a szakemberek mondják, velük szemben a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a felderítés elkerülése érdekében a bűnözők rendkívül gyorsan változtatják a kártevők kódját. Így akad olyan nap, amikor több száz mutáció jelenik meg ugyanabból a banki trójaiból. Ezzel a tempóval a hagyományos, az egyes kártevők visszafejtésén és ellenszerének elkészítésén alapuló vírusvédelem nem tud sikeresen lépést tartani.

Az Európai Kiberbűnözési Központ (European Cybercrime Centre [EC3]) adatai szerint az uniós lakosok 12 százaléka esett már áldozatául internetes visszaélésnek.

A német vírusirtó cég ezért olyan technológiák fejlesztésére koncentrál, amelyek nem a hagyományos védekezési elvek szerint működnek. A cél az, hogy a gépet esetleg megfertőző trójai ne tudja teljesíteni a feladatát. Ha a gépre telepített vírusvédelem érzékeli, hogy egy harmadik fél által gyártott alkalmazás próbál meg adatokat kiolvasni a böngészők hálózati könyvtárából, akkor lezárja az internetkapcsolatot, és víruskeresést indít a gépen.


Egyre többen kerülnek veszélybe

A hatékony védezés jelentősége az online térnyerésével egyre nagyobb. Az E-Net internetkutató és tanácsadó adatai szerint Magyarországon a 18 és 75 év közötti internetezők 61, a teljes lakosság 39 százaléka intézi online a banki átutalásait. Emellett az internetezőkön belül 23 százalék, a teljes lakosságon belül 15 százalék azoknak az aránya, akik az elmúlt egy évben bankkártyával fizettek az interneten. Az Eurostat adatai szerint eközben az Európai Unió lakosainak 44 százaléka végez banki műveleteket a világhálón keresztül. A gyors fejlődést mutatja, hogy ez az arány 2010-ben még 36 százalék, 2007-ben pedig csak 25 százalék volt.

Hovatovább pedig szinte hetente jelentenek be egy-egy új mobilfizetési rendszer indítását, vagy a már létezők megújítását. Legutóbb a Mastercard közölte, hogy már Magyarországon is elérhető a világ számos pontján használható digitális fizetési platformja, a Masterpass. Ennek segítségével bárhol, bármikor, mobileszközökkel lehet vásárolni, ami lényegében a Mastercard Mobile egyfajta kiegészítése. Szintén a Mastercard jelentette be csütörtökön, hogy hamarosan Európában is elérhető lesz a Samsunggal együtt kifejlesztett Samsung Pay alkalmazás. Ezt a világon 30 millió kereskedelmi szolgáltatónál lehet használni. A vásárlók a Samsung Pay-t attól függetlenül használhatják a kereskedelmi egységekben, hogy a kártyaleolvasó terminál az NFC-t vagy a hagyományos mágnescsíkos megoldásokat (ami még mindig a leggyakoribb) támogatja.

 

forrás: azenpenzem.hu

 

 

2015.08.03 22:02:14   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet