Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

OTP-s ügyfelekre vadásznak: pénzmágiát ígérnek a netes csalók

Már a Facebookon is garázdálkodnak a bankkártyás csalók: pénzmágiát ígérve próbáltak meg nemrég bankkártya adatokat megszerezni OTP-s ügyfelektől.

Az OTP Bank közösségi oldalán nemrég megjelent felhívás szerint csalók, magukat jósnak, vagy másmilyen mágikus személynek kiadva, pénzmágiát ígérve próbálnak bankkártya adatokat szerezni.


Még mindig ez a legbiztonságosabb

Noha ma már a rendőrségi híreket böngészve szinte minden héten találkozni különböző bankkártyás csalásokról szóló esetekkel, a plasztik még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest). A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.


A következőket érdemes betartani:

  • Soha, senkinek ne adjuk meg (se személyesen, se telefonon, se interneten) a bankkártyánkon található személyes adatokat (a bankkártya számát, lejárati időt és a bankkártya hátoldalán az aláírási panelen lévő számsor utolsó három jegyét (biztonsági kód))!
     
  • Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.
     
  • Állíts be SMS-értesítőt! Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.
     
  • Ha olyan tranzakcióról kaptunk sms-t, aminél nem mi fizettünk, nem mi vettünk fel készpénzt, azonnal hívjuk bankunkat.
     
  • Állíts be napi limitet! A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.
     
  • Figyeljünk vásárlásnál, készpénzfelvételnél, nehogy valaki közvetlenül mögöttünk álljon. Takarjuk el a terminál billentyűit, amikor megadjuk a PIN kódunkat.
     
  • Vigyázzunk a bankkártyánkra. Ha esetleg eltűnik, azonnal tiltassuk le.

 

forrás: penzcentrum.hu

 

2015.09.09 09:18:54   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet