Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

eqo testszkenner – Csúcstechnológia a személyátvizsgálásban

Ellenőrzés milliméteres pontossággal

A SmithsHeimann egyedülálló biztonságtechnikai berendezése, az „eqo” testszkenner forradalmian új tulajdonságokkal bír az eddig alkalmazott, hagyományos elven működő fémdetektoros kapukhoz vagy személyátvizsgáló röntgenberendezésekhez képest. A német nagyvállalat egyedi fejlesztéseként az „eqo” az elektromágneses sugárzás milliméteres tartományát alkalmazza az átvizsgálás során.
 


A készülék háromdimenziós letapogató rendszere gyakorlatilagbeszkenneli a fókuszba állított, átvizsgálni kívánt személyt, és így annak teljes testfelületét vizsgálja: anyagától függetlenül érzékeli a ruházatban, az alatt, illetve akár a testre szorosan rögzített tárgyakat is.Az eszköz alkalmazása a külföldi tapasztalatok szerint, jelentős előrelépés lehet döntően a repülésbiztonság területén. A technikát a hazai piac figyelmébe ajánlva a Z§Z Biztonságtechnika Kft munkatársai mutatták be szeptember 25-én a Syma Rendezvényközpontban.
 


 


eqo milliméteres alapossággal

A személyátvizsgálás során eddig alkalmazott berendezések, mint a fémkereső kapuk és kézi fémkeresők kizárólag fémek és a bizonyos arányban fémet tartalmazó tárgyak érzékelésére képesek. Ezzel szemben az eqo – a terraherzes hullámhosszal pásztázó testszkenner – anyagától függetlenül bármit képes detektálni az átvizsgálás során, mivel a tárgyakat dimenziójuk, térfogatuk és geometriájuk alapján ismeri fel, teljesen függetlenül attól, hogy azok fémből, műanyagból, kerámiából vagy akár papírból készültek.

 


A fantázianév a berendezés működési mechanizmusára utal. Az "eqo" az angol echo, azaz visszhang szó fonetikus változata, amely az elektromágneses hullámok visszaverődésére és az ebből alkotott képekre utal.Az eqo testszkenner adó- (kisugárzó-) és vevőpanelből (detektorpanel) áll. Az adópanel kisugározza a milliméter hullámhosszú elektromágneses sugarakat, a vevőpanel szenzorai pedig - amelyeket nevezhetünk elektronikus gyűjtőlencséknek is - felfogják a becsapódó elektromágneses hullámokat, amelyek továbbítódnak azértékelő és képalkotó számítógépbe. A számítógép szoftvere feldolgozza, majd a beállított üzemmódtól függően jeleníti meg a képet.

Élőkép üzemmód: a képfeldolgozó egység valós időben továbbítja a dekódolt, filmszerű élőképet a távoli helységben ülő operátor monitorára. A távoli operátor rádiókapcsolaton keresztül információt ad a helyi operátornak az átvizsgált személynél található (nem bemutatott) tárgyakról.
Automatikus céltárgy felismerő, azaz ATR (AutomaticTargetRecognition) üzemmód: közvetlenül a berendezés mellett elhelyezett monitorra továbbítja az átvizsgált személy élőképéből képzett egyszerűsített sematikus ábrát, azaz egy pálcikaember rajzát, amelyen grafikusan megjelöli a rejtett tárgyakat.

Az eqo testszkenner a személyátvizsgálás eddig megoldatlan problémájára ad választ. Nemcsak a fémből vagy más mágnesezhető anyagból, hanem más, nem fémből készült tárgyak felismerésére is képes. Az eqo így például a polikarbonát, kerámia és egyéb kompozit alapú, azaz nem fémes veszélyes eszközök (kések, szúró- és tűzfegyverek, stb.), papír- illetve műanyaghüvelyes lőszerek és gyutacsok, valamint szilárd és folyékony halmazállapotú robbanóanyagok és robbanószerkezetek detektálására is alkalmas. Gyakorlatilag minden tárgyat felismer és láthatóvá tesz, ami az átvizsgált személy ruhájában, az alatt vagy a testére szorosan rögzítve van elrejtve.

 

www.zandz.hu

 

 

2014.10.02 15:28:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet