Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Szigorú pénzbírság a „vastag bukszájú” utasoknak

 

Szigorodott a 10 000 euró, vagy azt meghaladó készpénz, vagy készpénz-helyettesítő eszközök közösségi területre történő belépéskor, vagy annak elhagyásakor történő bejelentési kötelezettségre vonatkozó törvényi szabályozás.

 

Minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél – 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben), – vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk, stb.) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál (vagy egyéb illetékes hatóságnál) kell megtenni, ahol az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.

A fenti rendelkezéseket tartalmazó jogszabály változása miatt a vámhatóságnak lehetősége van komoly mértékű pénzbírságot kiszabni a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Ennek nyomán:

- a 10 000 euró, vagy azt meghaladó, de 20 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 10%-ának,

- a 20 000 eurót meghaladó, de 50 000 eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 40%-ának,

- 50 000 eurót meghaladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg 60%-ának megfelelő, forintban meghatározott összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

Ezen felül a pénzkövetelés biztosításának érdekében, a vámhatóság a bírság összegének megfelelő készpénzt a bírság megfizetéséig vissza is tarthatja. A jogszabályi környezet változása jelentős az eddigi maximum 150.000 forintig tejredő szabálysértési eljárásban kiszabott bírság összegéhez képest.

 

Ez azonban korántsem a legsúlyosabb szankció a tagállamok között. A német vámhatóság a be nem jelentett összeg 10%-tól maximum 1.000.000 euróig terjedő bírsággal sújtja az elkövetőt. Ugyanez az arány a máltai vámigazgatásnál 25% és 58.000 euró között mozog. A holland és a luxemburgi vámhatóság a kiszabható bírság összegét 300 és 25.000 euró közé tette, az észt hatóságok legsúlyosabb szankciója pedig 5 évig terjedő szabadságvesztés. Franciaországban a bírság összege a be nem jelentett összeg 25%-a. A tagállamok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.

 

2012.07.09 08:15:27   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet