Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Módosítaná a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexet a Bizottság

A határellenőrzések felgyorsítását, nagyobb jogbiztonságot és a bürokrácia csökkentését reméli a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex módosításától az EU. A tervezet most a Tanács és az Európai Parlament elé kerül.
A Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex 2006 októberében lépett hatályba. Az azóta eltelt időben kiderült, hogy melyek azok a pontok, ahol gyakorlati és technikai módosítást kell végrehajtani, igaz, miként azt a Bizottság kiemelte, a rendszer alapelve ettől nem fog megváltozni. A tervezett módosítások emellett egyértelműbbé is teszik a már meglévő rendeletet.

A javaslatok között kiemelt helyet kapott az EU és harmadik országok közötti hatékonyabb együttműködés előmozdítása és a határellenőrzés felgyorsítása (például külön sávokat hoznának létre a vízummentes utazók számára). A Bizottság reméli, hogy a tervezett változtatásoknak köszönhetően csökken majd a felesleges bürokrácia (így például a térségen belüli fuvarozási vállalatok – a belső kompjáratokat üzemeltető társaságokhoz hasonlóan – mentesülhetnek a belső határellenőrzések alól).

A módosítások a testület szerint fokozott jogbiztonságot teremtenének (például azzal, hogy a vízummal nem rendelkezők úti okmányaira előírt érvényességi idő világosabb meghatározásával egyértelművé teszik a harmadik országbeli állampolgárok beutazására vonatkozó feltételeket), és oda figyelnének a határőrök képzésének fejlesztésére is.

A tervezet most a Tanács és az Európai Parlament elé kerül, a Bizottság pedig abban bízik, hogy a javaslatot gyorsan elfogadják.

 

2011.03.10 16:52:53   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet