Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egyértelműbb tulajdonjogi szabályok a nemzetközi párok számára

Egyértelműbb tulajdonjogi szabályokat javasol a Bizottság a nemzetközi párok számára; a javaslatok egyebek között meghatároznák a pár tulajdonjogára alkalmazandó jogot, és az ügyükben eljárni illetékes bíróságot.
0Tisztább tulajdonjogi helyzetet teremtene a Bizottság azon nemzetközi párok esetében, akiknek a házassága véget ért. Az EU 27 tagállama között fennálló jogi eltérések miatt ugyanis nem egyszer előfordult már, hogy a válófélben lévő páros egyik tagja gyorsan felkereste azt a bíróságot, amelyről úgy gondolta, hogy számára kedvezőbb ítéletet hoz.

Az Európai Bizottság ezért az EU egészére kiterjedő szabályokat javasol, hogy tisztázza a nemzetközi házaspárok és a nemzetközi jellegű bejegyzett élettársi közösségek tulajdonjogai körüli kérdéseket. A két javaslat segít meghatározni a pár tulajdonjogára alkalmazandó jogot, és az ügyükben eljárni illetékes bíróságot.

A Bizottság tulajdonképpen két különálló rendeletre tett javaslatot: egyiket a házaspárokra („házassági vagyonjog), másikat a bejegyzett élettársi közösségekre („a bejegyzett élettársi közösségek vagyonjogi hatásai”) vonatkozó szabályok végrehajtásáról. A javaslatok az azonos neműek közti párkapcsolatokra ugyanúgy vonatkoznak.

Ezek a szabályok egyébként nem csak válás, hanem halál esetén is irányadóak lehetnek. Miként Vivian Reding, a Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja kifejtette: egyértelműbb szabályokra van szükség annak eldöntéséhez, hogy a közös tulajdont hogyan kell felosztani halál vagy válás esetén.

A javaslatok szerinte egyebek között megkönnyítik a közös vagyontárgyak felosztásának bonyolult eljárását, függetlenül attól, hogy e vagyontárgyak Európa mely pontján találhatók. Ráadásul a Bizottság az új szabályoknak köszönhetően évi mintegy 400 millió euró többletköltség megtakarítására számít.

Az EU-ban tavaly született döntés azokról az új szabályokról, amelyek segítségével a nemzetközi párok eldönthetik, hogy mely jog alkalmazandó házasságuk felbontására. Következő lépésként most a nemzetközi párok tulajdonjogi szabályait kívánja rendezni a Bizottság. A tervezetekhez a Miniszterek Tanácsának egyhangú döntésére, valamint az Európai Parlamenttel folytatott konzultációra van szükség.

 

2011.03.16 14:22:48   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet