Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az amerikai Home Automation Inc. (HAI) otthonautomatizálási rendszerei 2011. március 16-ától a rugalmasabb rendszerkialakítást és a szélesebb körű funkcionalitást lehetővé tevő perifériákkal egészülnek ki.

Az amerikai Home Automation Inc. (HAI) otthonautomatizálási rendszerei 2011. március 16-ától a rugalmasabb rendszerkialakítást és a szélesebb körű funkcionalitást lehetővé tevő perifériákkal egészülnek ki. A gyártó „Omni” központcsaládja megoldást kínál:

·         a behatolás- és tűzjelzés,

·         a beléptetés,

·         a videó megfigyelés,

·         a fűtés-hűtés és klímavezérlés,

·         a világításvezérlés,

·         a redőny- és árnyékoló vezérlés,

·         a szórakoztató elektronikai készülékek vezérlése

·         valamint a multi-room audio funkciók

teljes mértékben integrált, egy rendszerben történő, költséghatékony, és nem utolsó sorban magas fokon automatizált megvalósítására.

 

A most piacra kerülő új perifériák ZigBee protokollú vezeték nélküli kommunikációt használnak. A ZigBee hálózat sajátossága, hogy a hálózatot alkotó elemek, berendezések képesek a jelismétlésre, amennyiben a megbízható kétirányú kommunikáció ezt megkívánja. Ilyen esetekben készülékről-készülékre kerül továbbításra a hálózati információ egészen addig, míg rendeltetési helyére el nem jut. A HAI termékskálán a következő ZigBee képes eszközök jelentek most meg:

·         Omnistat2 vezeték nélküli többlépcsős, kommunikáló termosztát fűtés/hűtés/páratartalom vezérlésre (RC-2000colorcodeZB),

·         Omnistat2 vezeték nélküli egylépcsős, kommunikáló termosztát fűtésvezérlésre (RC-1000colorcodeZB),

·         ZigBee interfész modul (ZIM) Omni és Lumina családba tartozó kontrollerekhez (81A00-3WHZB),

·         30 A terhelhetőségű, vezeték nélküli fogyasztásvezérlő modul (73A00-3ZB),

·         5 A terhelhetőségű, vezeték nélküli fogyasztásvezérlő modul (73A00-4ZB),

·         és 15 A terhelhetőségű, dugaljba dugaszolható fogyasztásvezérlő modul (89A00-1ZB).

 

A fent felsorolt eszközök a ZigBee szabvány ún. „Smart Energy Profile”-ját használják. Ez a profil többek között az elektromos energia elosztásának hatékonyabb megvalósítását célzó ún. „okos hálózatokban” (Smart Grid-ekben) is használt. Egy ilyen hálózatban a pillanatnyi fogyasztási információk, a havi fogyasztási- és számlaadatok, stb. is eljutnak a végfelhasználóhoz, mely adatok egyrészt a pontos tájékoztatás érdekében kijelezhetők, másrészt szabályozásra felhasználhatók.

 

Az első esetben a kijelzés eszköze egy ún. „in-house-display”, melyen a fent felsorolt adatok leolvashatók, akár grafikus formában is megjeleníthetők. Az Omnistat2 sorozatú termosztátok ZigBee protokollú változatai ezt a funkciót képesek ellátni (ld. az alábbi ábrasorozatot).

  

 
  

A magas energiaköltségű (pl. a fenti ábrákon piros háttérrel jelzett) időszakokban a fogyasztás mérséklése (pl. a használati meleg víz felfűtésének átütemezése) a fogyasztásvezérlő modulok feladata.

 

-----

A témával kapcsolatos további részletekkel a HAI termékek magyarországi disztribútora a SMARTme Trade Kft. (www.smartmetrade.hu) áll rendelkezésre.

-----

 

2011.03.18 04:53:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet