Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Koronavírus - Moszkvában

 

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását - jelentette be szerdán Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője.

Az Eho Moszkvi rádióadónak adott nyilatkozatában Liszenko azt mondta, hogy az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket.
A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az "önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat.

Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől kötelező házi karantént rendeltek el határozatlan időre. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.

Mozgásukat a Kommerszant című napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével fogják figyelni. A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján.

A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra minden alkalommal szükség lesz, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.
Az orosz fővárosban megkötés nélkül közlekedni csak a rendvédelmi szervek, a kormány, a polgármesteri hivatal és a parlament igazolványával rendelkező személyek tudnak. A munkába járáshoz szükséges QR-kódok biztosításához a munkaadónak kell bejegyeztetniük alkalmazottjaikat a polgármesteri hivatal honlapján, igazolványszámmal és fényképpel. A munkába autózáshoz használt gépkocsi rendszámát is előre le kell jelenteni.
A főváros egészségügyi alkalmazottai automatikusan megkapják a számukra szükséges QR-kódokat.
Egy hétfőn hatályba lépő szabályozás értelmében a karantén területén bevezetett szabályok legenyhébb megsértése esetén 3 ezer rubelig terjedő bírság szabható ki. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Oroszországban a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt. A fertőzöttek közül 1880-an Moszkvában élnek.
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán közölte, hogy az országban naponta 95 laboratóriumban mintegy 36 ezer koronavírus-szűrést végeznek el, kizárólag hazai előállítású tesztkészletekkel.

Az orosz régiók több mint kétharmadában rendeltek el szerdára a moszkvaiakhoz hasonló, vagy még azoknál is szigorúbb kijárási korlátozásokat a SARS CoV-2 koronavírus terjedése miatt. Az "önizolálás" körülményei között egyébként a Kommerszant szerint megnőtt az italozási kedv Oroszországban, ennek ellensúlyozására alkohol Hakaszföldön és Karéliában 10 és 15 óra, Baskírföldön 10 és 18 óra között kapható, Jakutföldön pedig teljes szesztilalmat vezettek be.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdán első alkalommal tart majd videokonferenciát a kormánnyal. Egy nappal korábban kimutatták a SARS-CoV-2 koronavírust az új-moszkvai Kommunarka 40. klinikai kórházának főorvosánál, Gyenyisz Procenkónál is, aki múlt héten védőöltözetben végigvezette Putyint az elkülönítő részlegen.

Peszkov ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta, hogy a novo-ogarjovói rezidenciáján tartózkodó elnök áttért a távmunkára, és mindenkit rendszeresen tesztelnek, aki vele együtt volt a kórházszemlén. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Putyin változtatott-e azon, ahogy az embereket üdvözli, a szóvivő azt mondta, hogy "természetesen mindenki betartja a társadalmi távolságot".

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) közölte, hogy gyakorlatilag - 109 ember kivételéve - az összes szervezett külföldi turistaútra elutazott állampolgárt sikerült visszahozni Oroszországba. Ez két hét alatt 160 ezer ember hazaszállítását jelentette, 43 országból.
Mihail Volokin, az orosz külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője szerint még mindig 25 ezer olyan orosz állampolgár van, aki vissza szeretne térni hazájába. Oroszországban a seremetyjevói repülőtér maximum napi 500, a többi város repülőterei pedig legfeljebb 200 hazaérkezőt fogadhat.

Misusztyin kormányfő közölte, hogy minden hazatérőnek önkéntes karanténba kell vonulnia, naplót kell vezetnie az állami szolgáltatások portálján az egészségi állapotáról, és igazolnia kell, hogy otthon tartózkodik.

MTI 2020. április 1.


 

2020.04.01 20:12:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet