Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kínában már csak arcszkennelés után lehet okostelefont vásárolni

A szemünk előtt épült ki a digitális diktatúra
Bő tíz éve még vad sci-finek tűnhetett, de ma már valóság: Kínában pontozzák az embereket. Akinek sok pontja van, jól jár. Akinek kevés, megszívta.
A szabályozás része az is, hogy a kínai állampolgárok ezután nem cserélhetik le telefonszámukat. A hivatalos közlés szerint mindezzel a megszaporodott telefonos és internetes csalások ellen kívánnak a hatóságok fellépni. A minisztérium az új szabályozásnak köszönhetően könnyebb lesz nyomozati szempontból ellenőrzés alatt tartani, illetve felelősségre vonni a mobilos csalókat, felgöngyölíteni a visszaéléseket, miközben az arccal-névvel végzett számregisztrációval a távközlési felügyelet munkája is könnyebbé válik.
Az, hogy állampolgárok csak személyazonosságuk igazolásával vásárolhatnak mobiltelefont, egy sor országban – így Magyarországon is – bevett szokás, de az, hogy a vásárláskor kötelezően megadott adatokhoz a felhasználó arcának digitális lenyomatát is csatolni kell, mostanáig nem volt jellemző. A kínai szabályozás szigorodása természetesen nem túl meglepő, a lépés tökéletesen illeszkedik a digitális diktatúra kiépítésének láncolatába.

Mint arról korábban többször is írtunk, az ázsiai nagyhatalom vezetői jó ideje azon dolgoznak, hogy térfigyelő kamerák kiterjedt hálózatával, arc-, testtartás, sőt járásfelismerő algoritmusok segítségével minden egyes kínai állampolgár beazonosítható legyen. Aki nem hódol be a digitális elnyomó rendszernek, az kizárja magát a szociális rendszerből, nem utazhat szabadon, nem részesül azokból a társadalmi, gazdasági előnyökből és jutalmakból, amikből az államhoz lojális állampolgárok. 

https://index.hu/techtud/2019/10/14/kinaban_mar_csak_arcszken_utan_lehet_uj_okostelefont_vasarolni/

2019.10.14 18:42:16   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet