Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tizenhét adóparadicsom az uniós feketelistán

Az EU ugyanakkor beéri a megnevezéssel és a megszégyenítéssel, szankciókkal nem kívánja sújtani a tisztességtelen adógyakorlatokat fenntartó országokat. 

Tizenhét ország került fel arra a feketelistára, amit az Európai Unió állított össze azokról az államokról, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi szinten rögzített jó adózási sztenderdeknek. A listát – ami premier az EU gyakorlatában – keddi ülésükön fogadták el a tagállamok pénzügyminiszterei.
 
A 17 „nem együttműködő adózási joghatóság” a következő: Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Koreai Köztársaság, Macaó, Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Panama, Szent Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia, Egyesült Arab Emirátusok.
 
47 további ország az EU közbenjárására kötelezettséget vállalt az adórendszerükben beazonosított hiányosságok pótlására és a szükséges követelmények teljesítésére.
 
Az Európai Bizottság szerint a példátlan listázás hozzájárulhat a globális szintű jó adókormányzáshoz, és segíthet az olyan nagy volumenű adóvisszaélések megelőzésében, amilyenekre a „Paradise Papers” és más botrányok a közelmúltban rámutattak.
 
Az Unió ugyanakkor legalábbis egyelőre beéri a nem együttműködő országok megnevezésével és megszégyenítésével, szankciók alkalmazásáról azonban nincs szó ellenük.
 
„Az adóparadicsomokról készült első uniós feketelista mérföldkőnek számít az átláthatóságért és tisztességért folytatott küzdelemben. A folyamat ugyanakkor nem áll meg itt. Fokozni kell a nyomást a listázott országokra annak érdekében, hogy változtassanak a gyakorlatukon. A feketelistázott joghatóságokat elrettentő szankciók formájában kellene büntetni, az erre kötelezettséget vállalóktól pedig gyors és hiteles cselekvést várunk. Senki sem kaphat szabadkártyát” - jelentette ki Pierre Moscovici, gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztos.
 
A 47 államnak 2018 végéig ad határidőt az EU a szükséges lépések megtételére, illetve annak elkerülésére, hogy őket is feketelistázzák. A Bizottság azt is el szeretné érni a tagállamoknak, hogy erőteljes és visszatartó erővel bíró ellenintézkedéseket hozzanak a listázott adójoghatóságokkal szemben. 

BI

2017.12.08 17:15:35   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet