Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Arcszkenner válthatja fel az útlevél-ellenőrzést

December közepétől biometrikus arcfelismerő rendszert vezetnek be, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni.
Az intelligens kapu lefényképezi az utasokat, és összehasonlítja arcképüket az útlevelükben vagy a személyi igazolványukon található fényképpel. A jövőben ez az új elektronikus módszer válthatná fel a klasszikus útlevél-ellenőrzést.

Jelenleg 25 intelligens kaput tesztelnek az osztrákok. Az úgynevezett E-Gates rendszerrel a hónap közepétől kezdik élesben is az utasellenőrzést. A rendszer mindenkit ellenőriz, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, vagyis még az osztrák állampolgárokat is megvizsgálják. Az intelligens kapuk felállításától hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatot várnak.
Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő elmondta, a hónap első napjaiban az utasok még eldönthetik, hogy a hagyományos útlevélvizsgálatnak vetik-e alá magukat, vagy már az új rendszert választják, amely fényképet készít az arcukról, és összehasonlítja azt az útiokmányban található fotóval. A szóvivő hozzátette, hogy a gyermekes családok és a 18 évnél fiatalabb személyek számára jelen pillanatban továbbra is a hagyományos útlevélvizsgálat a kötelező.

 

A schwechati repülőtér vezetőjének tájékoztatása szerint évente 150-200 millió euró közötti összeget fordítanak biztonsági intézkedésekre, amely a repülőtér költségvetésének egynegyede. Az ellenőrzés szigorítására további százmillió eurót szánnak. Jelenleg a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot. Az ő munkájuk akkor sem szűnik meg, ha üzembe helyezik az intelligens kapukat.
Ausztriában az új arcfelismerő intelligens kapukkal a jövőben nemcsak a nem schengeni övezetből érkezőket vizsgálnák ilyen módon, hanem minden beutazót, és ellenőriznék a buszon vagy vasúton érkező utasokat is. 

InfoRádió 

2017.12.09 22:27:18   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet