Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A válság a vagyonvédelmi piacon az akvizícióknak, a rendszerintegrációknak és a technológiai megoldásoknak kedvez

A magyarországi vagyonvédelmi piac jelenleg 230 milliárd forint nagyságú, amelyen közel 2500 vállalkozás tevékenykedik. A piac mintegy 35%-át a teljes cégállomány 1,5%-a fedi le. Ez a 30 vállalkozás, amelyek éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, összesen 79 milliárd forintos összárbevételt termelnek éves szinten. Ebből a kategóriából az öt piacvezető cég képviseli a teljes piac 11%-át, amelyek közé tartozik az Őrmester Zrt. éves 3 milliárd forintos árbevételével.
A cégek alig 4,5%-a fedi le a piac további 27%-át, összesen 63 milliárd forinttal. Ez az a 115 cég, amelyek árbevétele 300 millió és 1 milliárd forint közé esik. A piac fennmaradó 38%-át teszik ki a 300 millió forint alatti árbevétellel rendelkező cégek (94%), éves szinten 89 milliárd forinttal gazdagítva a nemzetgazdaságot.
A vagyonvédelmi piac vezető szereplői közé tartozik a nemzetközi Group 4 Securicor és a Securitas, illetve a magyar cégek között említhetjük a Civil Biztonsági Szolgálatot, az In-kal Security-t és az Őrmester Zrt.-t.
A főbb versenytársak az alábbi tevékenységekkel jelennek meg a piacon:
- élőerős személy- és vagyonvédelem (kereskedelmi objektumok, irodaházak, logisztikai központok, pénzintézetek, termelő egységek, építkezések, VIP védelem);
- pénzszállítás;
- pénzfeldolgozás;
- értékkísérés;
- biztonságtechnikai rendszerek telepítése, karbantartása;
- távfelügyelet;
- magánnyomozás, risk audit.
A nemzetközi vállalkozások elsősorban a pénzszállítás, pénzfeldolgozás területén osztják meg maguk között a piacot. Ennek oka, hogy ez a tevékenységi terület meglehetősen szűk és jelentős befektetési igénnyel rendelkezik. Ezeken túl természetesen, a többi szakmai területen is nyújtanak megoldást ügyfeleik számára. A magyar cégek tevékenységének jelentős hányadát (80-90%) az élőerős személy- és vagyonvédelmi szolgáltatás teszi ki. Ezen a területen az Őrmester Zrt. jelentősebb versenytársai között vannak a G4 Securicor, Securitas, a Civil Biztonsági Szolgálat, az In-kal, az Escort, a Máv-Vasútőr, a JNT, a Sector cégek. A piac fejlődésével előtérbe kerültek a műszaki/technikai megoldásokat alkalmazó vagyonvédelmi szolgáltatások, mely területeken az Őrmester Zrt. a G4 Securicor, a Multi-Alarm, az Erando és a Patent vállalkozásokkal osztozik a piacon.

 

 Az elmúlt egy-két év gazdasági recessziójának hatására a vagyonvédelmi piacon is jelentős változások mentek végbe. Elsődlegesen a kisebb cégek kerültek csődbe, vagy csőd közeli állapotba, ugyanakkor nem ritka a közepesnek számító, 500 millió forint - 1 milliárd forint körüli cégek méretének csökkenése, vagy gazdasági krízise. Elsősorban a fejlett technológiával rendelkező, rendszerintegrációban gondolkodó tőkeerős és tartalékokkal rendelkező cégek tudnak a piacon megmaradni. Értelemszerűen ez a helyzet kedvez az akvizíciós lehetőségeknek is.

2010.08.30 19:57:59   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet