Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A mentális betegségek önmagukban nem kapcsolhatók az erőszakhoz

 

 

Az olyan mentális betegségek, mint a skizofrénia vagy a bipoláris zavar, nem teszik önmagukban erőszakosabbá az embereket, ám a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés esetén tapasztalható ilyen tendencia - közölték brit és svéd kutatók. Seena Fazel kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa és csoportja a svéd kórházak feljegyzései alapján követték nyomon a bipoláris zavarral diagnosztizált páciensek életét, majd megnézték, van-e kapcsolat az állapot és az erőszakos bűneset miatti elítélés aránya között. A mentálisan nem beteg, ám alkoholt vagy kábítószert fogyasztók körében hasonló arányt találtak az erőszakos bűncselekményekre, mint azoknál a mentális problémákkal küzdőknél, akik drogot használnak.

 

A kutatók megállapították, hogy bár az erőszakos bűncselekmények aránya magasabb a bipoláris zavarral vagy skizofréniával kezeltek között, mint az átlagnépesség körében, amikor az alkohollal és drogokkal visszaélőket kivették a csoportból, gyakorlatilag ugyanolyan eredményt kaptak.
 
"A kábítószerekkel való visszaélés valóban kulcsszerepet játszik az erőszakos bűncselekményekben" - hangsúlyozta Fazel.
 
Korábbi tanulmányok szerint a bipoláris zavarral küzdő emberek 20 százaléka, a skizofréniások negyede, míg az átlagnépesség 2 százaléka él vissza drogokkal vagy alkohollal. Mivel a mentális betegségek, valamint az alkohollal és a kábítószerrel való visszaélés aránya Európa többi országában és az Egyesült Államokban is hasonló a svédországihoz, a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik vélhetően más országokra is érvényesek.
 
(MTI)
2010.09.07 11:49:03   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet