Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Országokon átívelő adócsalás és eltitkolt adóforintok
 
 
A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói 2010. május 6-án országokon átívelő különösen nagy értékre elkövetett adócsalást derítettek fel.
 
Vám- és Pénzügyőrség Közép- Dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának adatai alapján 2007. évtől napjainkig mintegy 5 milliárd forint értékű különféle ruházati terméket importáltak Törökországból az Európai Unió területére. A külföldről érkező vámáru vámkezelése, szabadforgalomba bocsátása az általános forgalmi adó megfizetésének felfüggesztése mellett Ausztriában és Szlovákiában történt, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok nevére. Annak érdekében, hogy a magyarországi cégek az adófizetési kötelezettségük alól mentesüljenek, az osztrák vámhatósághoz fiktív fuvarokmányokon azt igazolták vissza, hogy az áruk Lengyelországban bejegyzett cégek részére kerültek kiszállításra. A jelenlegi adatok alapján azonban a kamionok nem érkeztek meg a címzett lengyel cégekhez, hanem azok többnyire a Magyar Köztársaság területére kerültek. Az árukat egy mintegy 9 cégből álló jól szervezett kereskedelmi hálózat értékesítette tovább, oly módon, hogy nem csak az import ÁFA nem került megfizetésre, hanem a cégek árbevétele után sem fizették meg az azt terhelő adót. Az importált termékek után az általános forgalmi adó mértéke az elsődleges adatok alapján 1 milliárd forint.
 
A nyomozás során az érintett magyarországi cégek székhelyén házkutatások megtartására került sor, ahol a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai tárgyi bizonyítékként könyvelési iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le. A cégek nevében eljáró személyek közül három személy gyanúsítottkénti kihallgatására került sor. A gyanúsítottak jelenleg szabadlábon védekeznek. Az eljárás adatai alapján várhatóan a gyanúsítotti kör bővülni fog.
 
***
 
A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala 2010. május 6-án számítástechnikai termékek importálásával, forgalmazásával foglalkozó cégeket érintően különösen nagy értékre elkövetett adócsalás miatt ugyancsak nyomozást rendelt el.
 
Az adatok alapján két budapesti székhelyű gazdasági társaság között közel 1,5 milliárd forint értékű számítástechnikai eszköz-értékesítés történt 2007-ben. Az árut értékesítő gazdasági társaság azonban az értékesített termékek után semmilyen bevallást nem tett, így a meg nem fizetett közterhek közül csak a meg nem fizetett ÁFA 300 millió forintot tesz ki. Az áruk értékét banki úton egyenlítették ki, az átutalt összegeket azonban – naponta 5-10 millió forint értékben - felvették az eladó cég bankszámlájáról. Az így felvett összegek az adó megfizetése nélkül kerültek az elkövetőkhöz. Az ügyben folyik az eljárás.
2010.05.11 08:01:33   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet