Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A főkapitány intézkedett: nem lesz többé rendőrnek látszó polgárőr

 
 
 Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a BRFK vezetője az ombudsman egy jelentése után intézkedett, hogy a jövőben illetéktelenek ne használhassanak szolgálati gépkocsit, a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek ne viselhessenek megtévesztő, a rendőri állományhoz tartozásra emlékeztető ruházatot, feliratot, karjelvényt. A tájékoztatást az állampolgári jogok biztosa elfogadta.

    Az előzmény: Szabó Máté egy 2009 végén kiadott jelentésében bírálta a rendőrséget azért, mert a tavaly október 22-23-i rendezvények biztosításában civilek rendőrségi gépjárművel, rendőrséghez tartozásra utaló karjelvénnyel vettek részt.

Az ombudsman megengedhetetlennek nevezte, hogy bármely civil szervezet tagjai Rendőrség feliratú autóval, a BRFK, illetve a Budapesti Rendőr Főkapitányság egy nem létező szervezeti egységének karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosítása során. A biztos rámutatott: egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egy civil szervezet tagjai tevékenységük - nyilvánvalóan nem létező - rendőri jellegére utaljanak. Az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat - mondta ki az állampolgári jogok biztosa.

Az országos rendőrfőkapitány az ombudsman jelentése nyomán vizsgálatot rendelt el, amelyben a rendőrség és a polgárőr szervezetek közötti együttműködés mellett a BRFK és a 2009. október 22-23-án biztosító polgárőr szervezet közötti kapcsolatot külön is áttekintette. Ennek következményeként a BRFK megszünteti, illetve a jövőben nem köt újabb hasonló megbízási szerződéseket. Gondoskodik arról is, hogy a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek külsőségeikben ne tűnhessenek rendőrnek, valamint hogy szolgálati gépkocsit csak arra illetékes vezethessen.

Az országos rendőrfőkapitány - az ombudsmannal teljes mértékben egyetértve - kifejtette, hogy az állami erőszak-monopóliumot kizárólag alkotmányos garanciákkal körülbástyázott módon, törvényben meghatározott feladat- és hatáskörrel rendelkező, közjogi ellenőrzési-eljárási garanciák mellett működő szervezet gyakorolhatja.

 Országgyűlési Biztos Hivatala

2010.04.02 15:29:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet