Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Áprilistól működik az EMCS

 

Az Európai Unió jogharmonizációs követelményeinek megfelelően 2010. április 1-jén a Vám- és Pénzügyőrség Magyarországon zökkenőmentesen bevezette a saját fejlesztésű EMCS rendszerét (Excise Movement and Control System – Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer), melyet – a jogszabályban meghatározott kivételektől eltekintve – valamennyi adófelfüggesztés keretében végzett szállítás során alkalmazni kell.
 
A cél egy olyan teljesen számítógépesített ellenőrző rendszer kialakítása és bevezetése volt az Európai Unió területén, amely az adófelfüggesztés keretében szállított jövedéki termékeket (ásványolaj, alkoholtermék, sör, dohánygyártmány, stb. ) felügyeli és nyomon követi. Az EMCS ezt biztosítja az elektronikus okmányok használatával. A rendszer a feladóra és a címzett azonosítására, illetve a szállítmányok feladására, fogadására vonatkozó valamennyi információt kezeli, így azonnali információkhoz juthatnak az érintett hatóságok és ügyfelek. Magyarországon több mint 11 000 ügyfelet érinthet tevékenységtől függően az EMCS bevezetése.
 
Hazánk már az indulástól vállalta a kezdő tagállami státuszt, mely azt jelenti, hogy 2010. április 1-jétől mind a szállítmányok indítása, mind a fogadott szállítmányok átvételének visszaigazolása elektronikusan, az EMCS keretein belül valósul meg.
 
Az EMCS rendszer bevezetése a Vám- és Pénzügyőrség számára is új feladatként jelentkezett, annak eredményes működését kiemelten kezeli, így a vámhatóság minden segítséget megad ahhoz, hogy az érintett gazdálkodók nehézségek nélkül folytathassák tevékenységüket. Emiatt a Vám- és Pénzügyőrség a hivatalos honlapján – a http://vam.gov.hu/EMCS oldalon – külön menüpontot hozott létre az ügyfelek számára, ahol egy helyen összegyűjtve megtalálhatók a szükséges információk a rendszerrel kapcsolatosan.
2010.04.13 14:44:13   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet