Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az Európai Parlament eladja saját személyátvilágító berendezéseit
 
Az Európai Parlament áruba bocsátja a raktáraiban évek óta porosodó személyátvilágító berendezéseket, amilyenek repülőtéri alkalmazásáról élénk vita kezdődött Európában a karácsonyi géprobbantási kísérlet után. A "lemeztelenítő szkennerként" is emlegetett készülékek a hagyományos fémdetektorral ellentétben minden szokatlan tárgyat - fémmentes tartályt, vagy akár kerámiakést - kimutatnak a megvizsgált utas ruhája alatt, de ugyanakkor a meztelen test körvonalait is kirajzolják. Ez utóbbi miatt a személyiségi jogok egyes védelmezői aggályosnak tartják használatát, mások viszont fontosabbnak tartják az előbbi, biztonsági szempontot.
 
//
Karácsonykor egy nigériai öngyilkosjelölt - egyre erősödő jelek szerint az al-Kaida terrorhálózat megbízásából - fel tudott szállni az amszterdami Schiphol repülőterén egy Detroitba tartó gépre úgy, hogy előzőleg veszélyes anyagot erősített a testére. Robbanást ugyan nem tudott vele előidézni a gép fedélzetén (csak a ruhája gyulladt meg) és sikerült őt legyűrni, ám az, hogy a tiltott anyag feljuthatott a fedélzetre, súlyos aggodalmat váltott ki világszerte a repülésbiztonsági illetékesek körében.
 
Schipholban azóta már alkalmaznak több "lemeztelenítő szkennert" az Amerikába tartó utasok átvizsgálására, és a britek is döntöttek az ilyen készülékek üzembe állításáról. Az EU-ban azonban egyelőre nincs egységes álláspont, és a tagországok szakértői csütörtökön ülnek össze, hogy megvitassák a kérdést.
 
Az Európai Parlament több mint nyolc évvel ezelőtt - a 2001. szeptember 11-én Amerikában elkövetett merényletek sokkoló hatása alatt - beszerzett hat ilyen berendezést, összesen 720 ezer euró értékben. A szkennereket azonban soha nem helyezték üzembe, és kihasználatlanul tárolják azokat az EP brüsszeli, strasbourgi, illetve luxembourgi raktáraiban. Most felkínálják ezeket repülőtéri hasznosításra, annak ellenére, hogy technikailag nyilvánvalóan nem a legkorszerűbb nemzedéket képviselik.
 
(MTI)
 
2010.01.07 14:10:02   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet