Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elekromágneses sugárzásból fognak titkosítókulcsot

Persze érteni kell a titkosításhoz is. Ezt a módszert Van Eck-lehallgatásnak hívják, és egy holland számítástechnikusról kapta a nevét. 
A Fox-IT és a Riscure szakértőinek lehallgatóeszköze egy antennából, külső erősítőből, szűrőkből, valamint egy usb-s rádióvevőből áll. Ezek mind boltban kapható alkatrészek, és a kutatók az egész készletért csupán 200 eurót, azaz nagyjából hatvanezer forintot fizettek. Nem sok pénz ez, ha valakinek államtitkokat vagy más bizalmas adatokat kell megszereznie, és a Fox-IT kiberbiztonsági szakértői pont az ilyen támadások ellen próbálnak védekezési módszereket kifejleszteni.  
Az olcsón összeeszkábált eszköz kényelmesen elfér a zsebben vagy egy táskában, tehát a támadó feltűnés nélkül egy számítógép közelébe viheti, hogy elkezdje kiszimatolni az elektromágneses hullámokat.


Egy méteres távolság esetén öt perc kell ahhoz, hogy meglegyen a titkosítási kulcs, 30 centiméteres távolságnál azonban 50 másodperc is elegendő, hiszen minél közelebb kerülünk a célponthoz, annál erősebb az elektromágneses jel. 
A kutatók arra figyeltek fel, hogy az eszközök energiafogyasztása összefügg az éppen feldolgozott adattal, és ezt kihasználva olvassák le a titkosítókulcsot. A kivitelezéshez hozzá kell férni a megtámadott géphez, és csak pár ezer próbálkozás szükséges, hogy megtalálják a jó kulcsot.
A módszert még csak elszigetelt környezetben tesztelték, ahol nem zavarták a lehallgatást más elektromágneses források. Egyelőre nem tudni, hogy a műszer miként viselkedne valós környezetben, mondjuk egy adatközpontban, ennek megállapításához további kísérletekre lesz szükség. Ezt viszont bárki megteheti, a kutatók ugyanis publikálták a felfedezéseiket egy tanulmányban (www.fox-it.com/nl/wp-content/uploads/sites/12/Tempest_attacks_against_AES.pdf)

index

2017.07.19 11:23:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet