Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kiborgot csinál a dolgozóiból egy amerikai cég

Egy amerikai vállalat szokatlan béren kívüli juttatással kényezteti a munkavállalóit: mikrocsipet ültet minden dolgozó kezébe, aki élne a lehetőséggel – írja a BBC.
A Wisconsin állambeli Three Square Market ingyen adja az egyébként nagyjából 80 ezer forintos, rizsszem méretű rádiófrekvenciás mikrocsipet. Első körben arra lesz jó, hogy ajtókat nyissanak, számítógépekbe jelentkezzenek be, illetve ételt vásároljanak vele. 


A távolabbi cél, hogy a csip minél több mindent helyettesítsen, ami manapság a zsebünkben és a pénztárcánkban van: lehessen vele lakásajtót nyitni, bankszámláról fizetni, személyazonosságot igazolni, és így tovább.
Maga a csipbeültetés egyébként nem újdonság, mi is mutattunk már hasonlót 2015-ben és idén tavasszal is. Ma még csak nagyjából 50 ezer ember van világszerte, aki élt ezzel a lehetőséggel, de egy korábbi cikkünkben idézett globális felmérés szerint a 15-18 évesek 70 százaléka nyitott az ilyen implantátumokra. Amerikában pedig már már találni olyan fitness centert, ahol be lehet menni belépőkártya helyett implantátummal. A jövőben a metrókapuknál vagy reptéri beléptetésnél is bevethető lehet a technológia.

A wisconsini cég vezetőit saját bevallásuk szerint svéd biohekkerek hasonló gyakorlata inspirálta, és a saját csipjeiket is a svéd BioHax közreműködésével implementálják és implantálják. Egyelőre a 85-ből 50 dolgozó jelezte, hogy élne a lehetőséggel, de a cégvezetés arra számít, hogy hamarosan mindenki saját mikrocsipet szeretne majd magának, vagyis magába.
A csipelésről nyilván mindenkinek a megjelölés, a nyomon követhetőség jut eszébe, de az aggódókat a biohekkerek azzal szokták nyugtatni, hogy a beültetett csipekben nincs GPS, pontosan annyira lehet visszaélni velük ilyen szempontból, mint egy bankkártya csipjével, és a mindig nálunk lévő mobiloknál amúgy is jóval szerényebb képességekkel (és kockázattal) rendelkezik. Mondjuk a mobilt elvileg bármikor otthon hagyhatjuk, egy bőr alá ültetett csip esetében ez valamivel bonyolultabb lenne – még ha nem is lehetetlen, mert elvileg a csip viszonylag könnyen eltávolítható, ha valaki mégse akar kiborg lenni többé. 

index

2017.07.25 18:30:47   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet