Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

IPAR NAPJAI – MACH-TECH 2017 – AZ IGAZODÁSI PONT

Az előzőnél is sikeresebb négy napot zárt a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítás-együttes. Idén 19 ország több mint 430 kiállítója vett részt a szakmai seregszemlén a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban május 9–12. között. A kiállításon több fontos gazdasági bejelentés hangzott el.

Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén valamennyi olyan ágazat részt vett, amely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, más néven az ipar 4.0 térhódításában. A szerszámgépes és más gépipari szereplők, a robotgyártók, az elektronikai vállalatok, a logisztika képviselői, a vezérlések megvalósítói egyaránt nagy számban voltak jelen a Budapesti Vásárközpontban. A négy nap alatt 16700-an keresték fel a kiállítást, ami több mint 10 százalékos növekedés a két évvel ezelőttihez képest.
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója szerint ekkora érdeklődés már régen nem volt tapasztalható a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítások iránt, ami elsősorban az iparban zajló forradalmi változásoknak tudható be.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kiállítás megnyitóján újabb 15 milliárd forintos keretet jelentett be a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programhoz (NBT). A tárca 2015-ben indította a programot, akkor 14, tavaly 35 nagyvállalat kapott támogatást. A miniszter az ipar napjai analógiájára korunkat a (magyar) ipar heteinek, hónapjainak, éveinek nevezte, és kiemelte, az ipar 4.0 megváltoztatja a teljes gondolkodásunkat. A közeli jövőben a munkahelyek csaknem tizede a digitalizációval megszűnik vagy átalakul, ami komoly feladat elé állítja az oktatással, az át- és továbbképzéssel foglalkozó intézményeket.
Ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni, az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az NGM tematikus napján. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számára elsőrendű kérdés a beszállítófejlesztés, amelyre két év alatt 14 milliárd forintot szánnak különböző programokban. Példaként említette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 2,5 milliárd forintból megvalósuló úgynevezett mintagyárak kialakítását nagyvállalatokkal közösen, ahol a kis- és középvállalatok megismerkedhetnek a digitalizáció, az Ipar 4.0 lehetőségeivel.
Az NGM tematikus napján hazai és külföldi előadók járták körül a technológiai fejlesztés kérdéseit és annak hatásait az általános gazdasági növekedésre.
Emellett több mint egy tucat konferencia, kerekasztal és szakmai program kapcsolódott a kiállításokhoz. Az egyre növekvő kiállítói érdeklődés következtében, ezek a programok ezúttal külön pavilonban (F) kaptak helyet. Nagy figyelem kísérte a többi között a MAJOSZ hagyományos autó- és gépipari beszállítói fórumát, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara társszervezésében, amelyen 150-nél is több üzleti tárgyalást folytattak beszállítók és beszerzők. Sokan vettek részt az energiahatékonysággal, valamint a cégek munkaerő gondjaival foglalkozó konferenciákon is.

A kiállítás egyik legfontosabb eleme, a 2013-ban elindított és azóta folyamatosan fejlesztett APPLICATION ZONE volt. Sikert aratott a kiállítók újfajta, interaktív bemutatkozása, amelyen gyakorlat közben mutathatták be gépeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek.

Immár harmadik alkalommal volt a kiállítás része a GTE-Autopro Techtogether diákverseny, amelyen 8 egyetem 18 csapata mérte össze tudását a gyártástechnológia és Ipar 4.0, digitalizáció kérdéseiben. A nyolc egyetemről érkező diákokcsapatok műszaki kvíz feladatokat oldottak meg, bemutatták a járműépítéseik során felhasznált Ipar 4.0 ismereteiket, és a kiállításhoz kötődve expo-caching kérdésekre kerestek válaszokat. Idén az Óbudai Egyetem OECO csapata nyerte a versenyt.

A kiállításról készült, szabadon letölthető és felhasználható képek az alábbi linken találhatók: http://hungexpo.hu/hu/letoltheto-fotok#ipar
Amennyiben kérdése merülne fel a kiállítással kapcsolatban, keressék Kövesdi Péter kommunikációs tanácsadót a sajto1@hungexpo.hu címen.

VÁRJUK ÖNÖKET ŐSSZEL A HUNGEXPO TOVÁBBI KIÁLLÍTÁSAIN!
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEINK:
AUTOMOTIVE HUNGARY 5. Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás 2017. október 18–20.
AUTÓTECHNIKA-AUTÓDIGA 26. Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás 2017. október 18-21.
 

2017.05.16 13:39:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet