Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

 A bűnügyi együttműködés jogharmonizációs módosítása

A törvénycsomag elsősorban a külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos szabályozást érinti, így alapvető célja, hogy az „indokolatlan, szisztematikusan alkalmazott elismerési eljárás kikerüljön a magyar eljárásrendből” – olvasható a javaslathoz fűzött indokolásban, amely rámutat ugyanakkor arra is, hogy „a folyamatban lévő büntetőeljárásban a korábbi elítéléshez fűződő konkrét joghátrányok alkalmazása, vagy büntetés, illetve intézkedés végrehajtásának átvételével kapcsolatos eljárások esetében a külföldi ítélet elismerésével kapcsolatos eljárás lefolytatása a továbbiakban sem mellőzhető”. Ezen felül az európai nyomozási határozatról szóló irányelvnek való megfelelést is biztosítani kellett, továbbá változást hoz a módosítás az eljárási jogsegélyek szabályozásában is.

Számos ponton változott a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény, elsősorban – a fentiekben említettek szerint – a külföldi ítélet elismerése és a külföldi bíróság által kiszabott szabadságvesztés végrehajtása átvétele tekintetében.
A büntetőeljárás szabályainak a módosítása a tagállami jogerős ítélettel (büntetőeljárási akadályok), a nemzetközi, illetve európai elfogatóparanccsal, valamint ugyancsak a külföldi ítélet elismerésével összefüggő kérdéseket érinti. Több ponton változott a szabálysértési jogsegélyről szóló törvény és a bűnügyi nyilvántartási rendszerről szóló törvény is a külföldi bírósági ítéletek tekintetében. Ez utóbbi esetében külön alcím rendelkezik a bűnügyi nyilvántartási rendszerből való adattovábbítás és a tagállami ítéletek nyilvántartása közötti kapcsolatról.
A Büntető Törvénykönyv a pszichoaktív anyagok csekély mennyisége és a terrorcselekmények, valamint a terrorizmus finanszírozása bűncselekmények tekintetében módosult. A törvénycsomag szabályainak a túlnyomó többségét ugyanakkor az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény módosítása teszi ki. E törvény szabályai a módosítás folytán jelentősen változnak a jövőben.
Néhány apróbb kérdés tekintetében érinti a törvénycsomag egyebek között a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, a bv-törvényt és a biztosítási törvényt is.
Joganyag: 2017. évi XXXIX. törvény az európai uniós és a nemzetközi bűnügyi együttműködést szabályozó törvények, és ehhez kapcsolódóan más törvények jogharmonizációs célú módosításáról

Megjelent: MK 2017/69. (V. 15.)
Hatályos: 2017. 05. 23., 2018. 01. 01., a Varsói Egyezmény 53. cikk 6. bekezdés második mondatában meghatározott időpont
Megjegyzés: 27 különböző törvény módosítását tartalmazó jelentős terjedelmű törvénycsomag

jogaszvilag

2017.05.23 12:03:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet