Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Bitcoin lehetséges hatás

 Az egyik legnagyobb kínai bank közgazdásza szerint a bitcoin hivatalos fizetőeszközként pillanatok alatt romba dönthetne egy gazdaságot
“Ha egy kormány elfogad egy kriptopénzt, mint hivatalos fizetőeszközt, akkor az az egész ország gazdasági összeomlásához vezethet” - állítja Sheng Songcheng, az egyik legnagyobb kínai bank, a People's Bank of China tanácsadója.
Szerinte a bitcoin nem rendelkezik belső értékkel. Amennyiben elfogadnánk hivatalos fizetőeszközként, a kriptopénz értékét a gazdasági igényekhez kellene igazítani, ami óriási deflációhoz vezet. Ez, kombinálva a digitális pénzek hatalmas volatilitásával (amik értéke akár 10-30 százalékot is ugrálhat egy nap alatt) elég lenne ahhoz, hogy romba döntse bármelyik ország gazdaságát, véli a szakértő.
A bitcoin fizikai formában egyáltalán nem létezik, nincs mögötte valós tőke, értékét komplex számítások során határozzák meg, és csak bizonyos online oldalakon váltható át valódi pénzre. Sheng Songcheng fő problémája az, hogy a bitcoin mögött egyetlen állam, jegybank sem áll, és nincs mögötte valós gazdasági teljesítmény.
Habár fő pénznemnek nem fogadná el a bitcoint Sheng Songcheng, nem tagadja, hogy kiegészítő fizetőeszközként hasznos lehet az országok pénzügyi rendszereinek. Ezen kívül a közgazdász szerint a kínai központi banknak már csak azért is érdemes lehet tanulmányoznia a bitcoin működését, mert sokat lehet belőle tanulni a virtuális pénzek működéséről, és a gazdaság készpénztelenítése egyébként is egy világszinten zajló folyamat. (Portfolio via Reuters)

2017.07.11 17:13:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet