Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

 A Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) és a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszédbizottság (MB ÁPB) Közös sajtóközleménye

A 2017. évre vonatkozó minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj összegéről

A munkaadói oldal kezdeményezésére együttes ülést tartott az MB ÁPB és az SZVMSZK, melynek során megfogalmazták a 2017. évi minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj összegére vonatkozó közös javaslatukat. Az alább feltüntetett és tételesen indokolt összeg lehetővé tenné, hogy a munkavállalók tisztességes bérért dolgozhassanak, a munkaadók pedig - a kis- és középvállalkozásoktól kezdve a nagyvállalatokig bezárólag – az idei évben is tisztességes pályázatokkal indulhassanak a közbeszerzéseken. A közös javaslat értelmében a felek az alábbi megállapításokat fogalmazták meg:

Tekintettel arra, hogy:

• A garantált bérminimum megemelése jelentős terheket jelent a vagyonvédelmi ágazat megrendelői és foglalkoztatói oldalára, melynek következtében a tisztességesen tevékenykedő vagyonvédelmi cégek anyagilag ellehetetlenülhetnek, ezzel megnyílna a lehetőség a feketefoglalkoztatást végző vállalkozások számára;
• A nagyfokú munkaerőhiány miatt elkerülhetetlen a garantált bérminimum emelése;
• A közbeszerzési eljárásoknál – a tapasztalatok szerint – a minimális szolgáltatási rezsióradíjat nem mindig vették figyelembe az ajánlatkérők;
• A korábbi igen sok tényezőt tartalmazó rezsióradíj egyes elemei kijátszhatóvá váltak;

az SZVMSZK és az MB ÁPB a következő javaslatot teszi a 2017. évi vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj kormányrendeletben történő kihirdetésére:

A megjelenő kormányrendelet 1. számú mellékletének tartalmára a javaslat a 2017. évben érvényes 161.000.- Ft/hó garantált bérminimum összegére, a fokozott adminisztrációs takarékosságot figyelembe véve:

162/2014. (VII.8.) Korm. rend. § (4) bek. alapján:

-aa) alapbér 926.- Ft/óra
-ab) műszakpótlék 139.- Ft/óra
-ac) távolléti díjak 147.- Ft/óra
ad) foglalkoztatói járulék 285.- Ft/óra
aa)-tól ad-ig összesen: 1.497.- Ft/óra
-ae) adminisztratív költségek 788.- Ft/óra
aa) tól ae)-ig mindösszesen 2.285.- Ft/óra

 

Az SZVMSZK és az MB ÁPB szabályozási javaslata a közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódóan:

 A rezsióradíj meghatározásánál csak a fenti elemek és tételek szerepeljenek a kormányrendelet 1. számú mellékletében.
 A közbeszerzési eljárásnál indoklással se lehessen alacsonyabb összeget elfogadni az aa) – tól ae) -pontokban szereplő összegeknél, azaz 2.285.- Ft-nál.
 A kormányrendeletet a szakmai szervezetek 2017. január 01-től javasolják alkalmazni, tekintettel a garantált bérminimum változásának határnapjára.
 A felek kezdeményezik a hatályos közbeszerzési szerződések felülvizsgálatát, azokat a rezsióradíjnak megfelelően módosítani kell, a Közbeszerzési Hatóság felügyelete közreműködése mellett.
 A felek indítványozzák egy olyan kormányzati intézkedés meghozatalát, mely biztosítja, hogy a nem közbeszerzési megbízások esetén is a vállalási díjakban jelenjen meg a garantált bérminimum és a kapcsolódó közterhek összege.

A fent megfogalmazott javaslatok többek között azt a célt szolgálják, hogy elkerülhető legyenek a költségvetési csalások és más jogsértések.


Budapest, 2017. január 5-én

Mandrik István, MB ÁPB társelnök (munkavállalói oldal)
Nádas Mihály, MB ÁPB társelnök (munkaadói oldal)
Német Ferenc, SZVMSZK elnök (szakmai kamara)

Megjegyzés:
A kormányrendeletnek megfelelően a két szervezet nem vehette figyelembe a feladat ellátáshoz szükséges eszközök, felszerelések, ruházat költségét, a működési feltételekhez kapcsolódó díjat, a felelősségbiztosítással kapcsolatos költségeket.

 

2017.01.09 13:04:27   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet