Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nagymértékben csökkent az illegális cigarettapiac

A GfK által közzétett feketepiaci adatok alapján Magyarországon a cigaretta feketepiac aránya a 2015-ben mérthez képest lényegesen alacsonyabb lett.

A GfK Hungária Piackutató Intézet ismertette a 2016. május-augusztusi gyűjtés alapján elkészült üres cigarettásdoboz kutatás eredményeit. A kutatás alapján Magyarországon adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában az előző évben mért 10,7 %-hoz képest jelentősen csökkent; 6,4% lett, amelyből 6,2% volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott, és mindössze 0,2% pedig a hamis termék. A feketepiac kínálatában jelentős szerkezeti változás is megfigyelhető: ismét Ukrajna lett az illegális dohánytermékek első számú forrása, míg a Belarusz Köztársaságból származó termékek arányának visszaesése szembetűnő.

 

A forgalmazási adatok azt mutatják, hogy a feketepiacról kiszoruló kereslet a legális csatornákba terelődött: az eddigi adatok alapján a 2016. évi legális cigarettapiacon 4 százalékkal magasabb a forgalom, mint a tavalyi év azonos időszakában, és a fogyasztási dohány piaca is növekszik. Szakértők a csökkenés okait részben makrogazdasági tényezőkre, részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erőfeszítéseinek sikerességére vezetik vissza, tehát a kiskereskedelem élénkülése és a mögötte meghúzódó reálbér-emelkedés, valamint a fogyasztásösztönző gazdasági környezet hatása mellett az illegális piac csökkenésének jelentős része a NAV tevékenységének köszönhető.

 

A 2016-ra meghatározott ellenőrzési irányoknak megfelelően a NAV-nak továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása. Ennek érdekében a pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, hiszen elsődleges cél, hogy az illegális termékek be se juthassanak az ország területére. Ezt mutatja az EU külső határszakaszain 2016-ban eddig végzett több mint 2 millió ellenőrzés. Az alapanyagok forgalmazásának fokozott figyelemmel kísérésén keresztül az elmúlt időszakban jelentőssé váló csalási forma, az EU-n belüli illegális gyártás megakadályozása is prioritást élvez. A belterületen, közúton, piacokon, illetve közterületeken egyaránt folynak ellenőrzések, különös figyelemmel a Nemzeti Dohányboltokkal le nem fedett, valamint a kockázatos területekre.

 

Az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2016-ban naponta több mint 600 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglalt le eddig a NAV.

2016.12.08 08:34:59   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet