Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Év végi hajrá a közlekedési - drón- jogalkotásban is

Több területen is új lendületet adhatnak az ágazat fejlődésének a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkársága által előkészített, rendeleti szintű előírások. Megújul az útügyi műszaki szabályozás, megteremtődnek a gumibitumen alkalmazását és az automatizált járművek hazai kifejlesztését támogató jogi keretek.

 

A Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság befejezte a pilóta nélküli légi járművek repülésére vonatkozó jogszabály-tervezet szakmai előkészítését is. A tervezet a német mintát követve átlátható és kiszámítható szabályozásra tesz javaslatot, amely méret alapján kategóriákba sorolja a drónokat, általános jelleggel meghatározza használatuk alapvető feltételeit, az egyes kategóriákhoz kapcsolódóan pedig további részletes szabályokat tartalmaz, pl. felelősségbiztosítás meglétét követeli meg. Az előírások a pilóta nélküli légi járműveket használó személyekre vonatkozó elvárásokat is rögzítenek. A javasolt rendelkezések egyszerre segítik a különböző méretű és felhasználási területű drónok alkalmazását, az iparági kutatás-fejlesztést, és nyújtanak védelmet az eszközöket nem használók számára a személyek, épületek és területek megközelíthetőségére vonatkozó előírásokkal.

 

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Az előkészített szabálymódosítások az érintett területeken új lendületet adhatnak a közlekedés fejlesztésének, általuk Magyarország lépést tarthat az ágazat globális folyamataival, trendjeivel is. A készülő miniszteri rendeletek közigazgatási egyeztetése és társadalmi véleményeztetése a közeljövőben megkezdődhet.”

 

2016.12.16 14:25:57   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet