Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az ISO új eszközzel lép fel a megvesztegetés ellen

Az ISO 37001 az első olyan nemzetközi irányítási rendszerszabvány, amelyet kimondottan a megvesztegetés ellen dolgoztak ki. Célja, hogy segítse a szervezeteket a saját működésük során és a globális értékláncukban előforduló megvesztegetési kockázatok elleni harcban.

A szabvány alkalmazása lehetőséget teremt a vállalati kockázatok és a megvesztegetéssel kapcsolatos költségek csökkentésére, mivel egy jól irányítható szervezeti keretrendszert nyújt a megvesztegetés megelőzésére, kimutatására és kezelésére.
Mi indokolta a nemzetközi szabvány kidolgozását?


"A megvesztegetés jelentős üzleti kockázat megannyi országban és üzleti ágazatban. Sok esetben az üzleti élet szükséges velejárójaként tekintenek rá és eltűrik. Az általa okozott kár egyre fokozódó tudatosulása azonban arra ösztönözte az országokat, szervezeteket és egyéneket, hogy hatásos intézkedéseket tegyenek megelőzésére." – foglalta össze a szabvány kidolgozásának szükségességéről alkotott véleményét Neill Stansbury, a felelős ISO/PC 278 programbizottság elnöke.


Számos szervezet korábban már jelentős időt és erőforrást fektetett a megvesztegetést megelőző belső rendszerek és folyamatok kifejlesztésébe. Az ISO 37001 Megvesztegetés elleni irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványt arra tervezték, hogy támogassa és kiszélesítse ezeket az erőfeszítéseket. A dokumentum biztosítja azoknak az intézkedéseknek és felügyeleti tevékenységeknek az átláthatóságát és érthetőségét, amelyeket egy szervezetnek célszerű megvalósítania, és megadja azt is, hogyan lehet azokat eredményesen és hatékonyan bevezetni.


Az ISO 37001 kidolgozása során figyelembe vették különböző szervezetek, pl. a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Transparency International és egyes kormányok útmutatóit is, amely világméretű konszenzust jelez a megvesztegetés elleni jó gyakorlatok tekintetében.


Melyek a szabvány főbb követelményei?

Az ISO 37001 segít megelőzni, kimutatni és kezelni a megvesztegetést, akár maga a szervezet, akár annak vagy alkalmazottjának nevében másvalaki követi azt el. Egy sor intézkedés, felügyeleti tevékenység és útmutató megadásával az irányítási rendszer a következőkre vonatkozóan ír elő követelményeket:
Megvesztegetés elleni politika és eljárások;
Vezetői szerepvállalás, elkötelezettség és felelősség;
A munkatársak felügyelete és képzése;
Kockázatfelmérés és kellő gondosság a projektekkel kapcsolatban;
A pénzügy, a beszerzés, a kereskedelem és a szerződések felügyelete;
Jelentéstétel, figyelemmel kísérés, ellenőrzés és átvizsgálás;
Helyesbítő tevékenység és folyamatos fejlesztés.


Kiknek készült a szabvány?
A szabványt bármely szervezet alkalmazhatja, bárhol is végzi tevékenységét. Mivel követelményszabvány, lehetséges akkreditált harmadik fél általi tanúsítása is.  Bár az ISO 37001 szerinti tanúsítás sem garantálja, hogy megvesztegetés nem fordul elő, azonban a független fél általi tanúsíttatással egy szervezet bizonyíthatja, hogy megfelelő eljárásokat vezetett be a megvesztegetés megelőzésére, a kapcsolódó költségek csökkentésére és jó hírnevének védelmére.


Érdeklődés esetén, valamint e szabvány magyar nyelven való bevezetésének támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu
A szabvány megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.
Forrás: az ISO honlapja
Czimer Gáborné
2016. november

2016.11.16 07:03:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet