Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

 Alaposan nézze meg, milyen kütyüt vesz karácsonyra, mert elkobozhatják

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kampányt indított, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére - modja az Inforádió.

A cél: erősíteni a tudatos vásárlói magatartást tájékoztatást nyújtani az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.
A november 23-tól látható hirdetések célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor.
Ha ugyanis nincs rajtuk a CE megfelelőségi jelzés, a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos.
Ezek az eszközök leggyakrabban az USA-bóül és Kínából érkeznek hozzánk, és sajnos megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az USA-ból és Kanadából érkező okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően az LTE (köznyelvben 4G) hálózatokon, a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok (dettó amerikai modellek) pedig zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

November elején a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működését zavarta meg egy berendezés. És ha azt hinnénk, hogy ilyenkor az van, hogy várnak, míg a zavar elmúlik (kikapcsolják a készüléket), hát nem: az NMHH munkatársai kiszálltak a helyszínre, felderítették a zavar forrását és elhárították.

az esetben egyébként nem egy külföldi kütyü okozta a zavart, hanem egy legális eszköz nem megfelelő beállítása. 
Az NMHH azt tanácsolja, a karácsonyi ajándékvásárlások előtt ellenőrizzük, hogy az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközökön szerepel-e a CE-jelölés, esetleg szerepelnek-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket - 2008-ig visszamenőleg. Tavaly hat FM-transmittert, három mobil-, és két analóg telefont, valamint három LED-fényforrást tettek fel rá.


A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására - az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést.
A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.


Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. 
Az NMHH munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését, idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz bukott meg (tavaly 120 vizsgálaton 17). A hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg.

2016.11.27 12:25:10   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet