Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Itt az első kutatás arról, mikor veszik át Magyarországon is a robotok az emberek munkáját

Alig 15 év kell ahhoz, hogy Magyarországon is végbemenjen a folyamat, és a robotok átvegyék a munkások helyét bizonyos szakmákban – állítja egy kutatás.

Három lépcsőben kilencszázezer állást alakíthat át érdemben a robotizáció és a mesterséges intelligencia megjelenése, és a folyamat nagy része várhatóan 2035-ig lezajlik majd – áll a PwC Magyarország legfrissebb, most közzétett kutatásában.

A elemzés, melyet a Magyar Nemzet ismertetett, nem kevesebbet állít, mint azt: gyökeres átalakulás vár a foglalkoztatottakra, ám nem biztos, hogy tömeges munkanélküliséget hozhat az automatizáció, mivel az átalakult gyártást továbbra is felügyelni kell, ehhez pedig emberekre lesz szükség – igaz, a korábbitól eltérő munkakörökben.

A PwC elemzése három hullámot feltételez: az első, 2025-ig tartó hullámban a könnyen automatizálható adminisztrációs vagy irodai tevékenységeket válthatnak ki az algoritmusok – ez 45 ezer munkahelyre lehet hatással.

A második hullámban, 2030-ig a kereskedelem, a logisztika vagy a raktározás területén várható jelentős változás, ez 235 ezer munkahelyet érinthet. Harmadjára 2030 után kell a leglátványosabb változással számolni, akkortól bárható, hogy a robotok ténylegesen elvégzik a gyártósori vagy egyes építőipari munkákat, de például addigra jelentősen elterjednek majd az önvezető autók és egyéb járművek is, így az érintett ágazatokban a munka kétharmada robotizálható lesz – írja a tanulmány. 

pwc / lme

2019.09.16 11:00:47   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet