Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Közeleg a búcsú a lakcímkártyától

Konkrét időpontot nem mond a minisztérium, de nemsokára jöhet az új személyazonosító · Mintegy félmillió igénylő

Az új kártyán az ujjlenyomat rögzítésére is lehetőség van

Már dolgoznak a Belügyminisztériumban azon, hogy az új személyazonosító igazolvány, vagyis az e-kártya kiválthassa a lakcímkártyát – mondta lapunknak Pogácsás Tibor államtitkár. Az új személyiből csaknem félmilliót igényeltek az év eleje óta. Az adatokból kiderül, hogy minden második állampolgár kéri az ujjlenyomat tárolását a kártyán.
Több mint 450 ezren igényeltek új személyazonosító igazolványt az év első négy hónapjában – közölte érdeklődésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Vagyis az eddigi növekedési ütem alapján mostanra számuk elérte a félmilliót. Az e-kártyából az elsőt január közepén adták át. A hivatal adatai szerint április végéig 38 százalékkal több ilyen igazolványt igényeltek az ügyfelek, mint tavaly ilyenkor, bár a népszerűséget az is magyarázhatja, hogy az e-kártya igénylése a korábbiaktól eltérően ingyenes.

– Folyamatban van – fogalmazott röviden lapunknak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arra a kérdésre, hogy mikortól válthatja fel az új személyazonosító igazolvány a lakcímkártyát is. Ignácz István, a KEKKH elnöke még januárban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy nagyjából fél év múlva, júliustól ez megtörténhet, de konkrét időpontot a bevezetésre nem mondott. Az e-kártyát eredetileg úgy tervezték: kihagytak egy külön részt arra, hogy a lakcímadatokat is rögzíthessék a kártya felületén, illetve a benne található chipen. Azt viszont nem tudni, hogy a már átadott félmillió kártyára utólag miként lehet rávezetni ezeket az adatokat, vagy esetleg újra kell igényelni az okmányt azoknak, akik az új személyit használnák a lakcímkártya helyett.

Okmányolvasókkal pótolták az irodákat

Az új személyazonosító több jelenlegi okmány funkcióját is kiváltja. Így az adókártyáét és a taj-kártyáét is, és bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, az új okmányban szerepelnek az ezeken lévő adatok is. Az év elején még gondot okozott, hogy a hivatalok nagy részének nem volt olyan eszköze, amellyel be tudták volna olvasni a kártyán lévő adatokat, vagyis az e-kártya túl „okos” volt a legtöbb ügyintézéshez. A KEKKH tájékoztatása szerint mára ez megváltozott, hiszen minden okmányirodát és a kormányablakokat felszerelték a szükséges kártyaolvasóval, vannak már ilyen eszközök a fekvőbeteg-ellátó intézményekben, és az egészségbiztosító, illetve az adóhatóság is fejleszti a rendszereit – ez utóbbi helyekre a hivatal tájékoztatása szerint 850 okmányolvasót vittek ki.

Sokan megadták az ujjlenyomatukat

Némileg csökkent az utóbbi hetekben azoknak a száma, akik kérték az ujjlenyomat rögzítését is a kártyán található chipen. Ezt az első hetekben még a kérelmezők kétharmada tartotta fontosnak, de még most is csaknem minden második ember megadja az ujjlenyomatát. Ez továbbra sem kötelező eleme az e-kártyának, csak lehetőség. Bár az új szuperkártyának útiokmány-funkciója is van, ez a gyakorlatban csak bizonyos területeken hasznos. Az Európai Unión belüli szabad mozgásnak ugyanis nem feltétele az új személyi, az Egyesült Államokba pedig változatlanul csak útlevéllel lehet utazni, hiába az új kártyán lévő biometrikus azonosítás. Az e-kártyával például a repülőterek, kikötők, pályaudvarok zsilipkapus beléptetőrendszerén lehet könnyebben áthaladni.

A jogosítványt és a forgalmi engedélyt viszont a jövőben sem helyettesíti az e-kártya, ezekből új típusú okmányok készülnek majd. A forgalmi engedély például a jelenlegi kihajtható, papíralapú helyett szintén kártyaformátumot kaphat. Úgy tudjuk, már dolgoznak ennek a bevezetésén, bár döntés egyelőre nincs az ügyben.

Korábban felvetődtek biztonsági aggályok a szinte minden adatunkat tartalmazó e-kártya miatt. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek akkor azt mondta: nincs mitől félni az e-kártyával kapcsolatban, az egy helyen tárolt különféle adatokból ugyanis minden hivatal vagy szerv csak azt tudja leolvasni, amihez „kompetenciája” van.

Nem népszerű az e-aláírás
Mostanra az igénylők kevesebb mint 10 százaléka, alig több mint 37 ezer ember kérte csak, hogy az e-kártyája elektronikus aláírásra is alkalmas legyen. Ez az első hetekben még 20 százalék felett volt. Az e-aláírás szolgáltatás leginkább a 25–45 éves korcsoportban jellemző: az ezen korcsoportba tartozók az összes állandó személyazonosító igazolvány 38 százalékát igényelték január és április között. (M. Cs.)

mno

2016.05.18 07:08:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet