Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Százmilliós kárt okoznak a színesfémtolvajok az áramszolgáltatóknak

A színesfémtolvajok évente százmillió forintos nagyságrendű kárt okoznak az Elmű-Émász társaságcsoportnak lopásokkal és rongálásokkal, és az E.On is több millió forintos kárról számolt be a Magyar Idők szerdai számában.

Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója szerint „bármit visznek, ami jól eladható". A nyersanyag világpiaci ára egyre kúszik felfelé, ezért a réz alkatrészeket lopják, de az alumínium is kelendő.

Az E.On 2010-ben még 381 transzformátorrongálást regisztrált, tavaly már csak 15-öt. A transzformátorok épségét lopásjelző készülékek felügyelik, a rendszernek köszönhetően több tettenérés is volt az évek során.

 

 

Az EDF Démász közlése szerint különösen Szegeden, főként a vezeték- és a kábellopás, a transzformátorok rongálása és a transzformátorolaj lopása jellemző. A szolgáltatónál ugyanakkor az elmúlt években fokozatosan csökkent a szándékos hálózati károk helyreállítási költsége, mert a veszélyeztetett berendezéseket riasztóval látták el.

A lap szerint Magyarország nagyfeszültségű távvezeték-hálózata valamivel kevésbé veszélyeztetett, talán a tolvajok is tudják, hogy egy 400 kilovoltos távvezetéktől négy méterre is halálos áramütés érheti az embert. Az ország villamosenergetikai rendszerét irányító Mavir Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt években csupán néhány kisebb - 50 ezer forint alatti - értékű lopás történt az 5000 kilométer hosszúságú távvezeték-hálózaton.

index

2016.05.25 07:27:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet