Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Rejtély az Auchanban

Azt nem mondhatjuk, hogy AA kimondottan jóindulatú hozzáállással dolgozta ki hipotézisét az Achanos nagybevásárlás kapcsán papíron hazavitt 73 kígyóuborkáról, de bámi is áll a háttérben, a tanulság megint a vásárlói hiszekegy: csekkolni, nem kidobni, reklamálni.

Kedves Tékozló Homár!

Az óbudai Auchanban történt vásárlásom után a blokkot átolvasva furcsa dolgon akadt meg a szemem. Az eredetileg vásárolt 3 darab kígyóuborka helyett 73 darab került felszámításra, ami persze igencsak megemelte a vásárlás végösszegét.

Ilyenkor persze ösztönösen kezd a hazai trükkökön edződött vásárló eszébe jutni mindenféle – a pénztáros dolgozhat saját zsebre vagy valami felsőbb utasításra történik az ilyesmi? Gyanúmat növelte, hogy a havi nagybevásárlásomat végezvén akkor, viszonylag magas végösszeget fizettem, és az illető gondolván, hogy úgyse tűnik fel a több, mint 6000 Ft-os különbség és úgyse fogom figyelmesen végigolvasni a tekintélyes hosszúságú blokkot, "kicsit" túlszámlázott.

Nos, nem így történt és következő nap felkerestem a vevőszolgálatot, tudatva velük, hogy itt valami nincs rendben. Mondhatni már meg se lepődtem, hogy már a beszélgetés elején a pult másik oldalán lévő hölgy kioktató és lekezelő hangnemben közölte velem, hogy „le kellett volna mérnem és a kasszánál egyébként sincs mérleg és a pénztáros maximum 6-ot tud beütni a darabszámhoz”.

Valóban nem mértem le a három darab kígyóuborkát, mivel darabáras volt, gondoltam erre nincs szükség feltétlenül. Közlendőjének további részéhez pedig csak annyit tudtam mondani, hogy nyugodtan nézzék meg a biztonsági kamera felvételét és egyértelműen ki fog derülni, hogy nem 73 darab uborkát vásároltam. Kolléganőjével ekkor végre munkához láttak és némi adminisztráció után visszakaptam a különbözetet. Arra a kérdésemre, hogy ez vajon miért történhetett, nem tudott válaszolni, és a rejtélyt tovább növelte, hogy egy ott dolgozó pénztáros megerősítette, hogy valóban csak 6-ot lehet maximálisan beütni a darabszámhoz a kassza terminálján, s ő is csodálkozott az eseten.

Informatikusként kevés esélyt látok ilyen gépi hibákra, olyanra pedig gondolni se szeretnék, hogy esetleg egy algoritmust építettek volna a rendszerbe, ami bizonyos tényezők megvalósulásakor (nagy tételszámú és összegű vásárlás, stb.) néhány esetben kicsit felpörgeti valamelyik tételnek a darabszámát. Akármi is az igazság, a tanulság azt hiszem egyértelmű: továbbra se sajnáljuk az időt, hogy egy vásárlás után precízen átnézzük a blokkot!

Üdvözlettel:

AA 

http://homar.blog.hu/2016/06/14/rejtely_az_auchanban

2016.06.15 07:32:28   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet