Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Forgalomban az első két FUTÁR-os Combino villamos - camerák

 

Forgalomba álltak az első FUTÁR-ral felszerelt Combino villamosok a fővárosban, emellett folytatódik az utastájékoztatási rendszer kiépítése a 4-es és a 6-os vonalakon közlekedő összes járművön. A FUTÁR rendszer telepítésével párhuzamosan zajlik a fedélzeti kamerarendszer kiépítése is, amely az utasok biztonságáról, és a rongálás visszaszorításáról gondoskodik.

 

Forgalomba állt a Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer (FUTÁR) eszközeivel felszerelt első két Combino villamos. A járművek már korábban teljesítették a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt minimum ezer kilométeres, utasok nélküli próbafutást. Ennek során az állópróbákon felül élesben, menet közben vizsgálták a beépített új rendszert, hogy a vizsgát követően az utasforgalomban már hibátlan szerelvények közlekedhessenek. A két jármű forgalomba állításával párhuzamosan elkezdődik a többi Combino villamos szerelése, valamint hatósági vizsgáztatása is.

 

Bár a járművek a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkeznek, ennek ellenére a BKK a kezdeti időszakban továbbra is figyelemmel kíséri a villamosok közlekedését és a FUTÁR rendszer működését. Ez ugyanis az első alkalom, hogy a fővárosban közlekedők a 4-es és a 6-os villamos vonalain is találkoznak az új utastájékoztatási rendszerrel, így a kezdeti tapasztalatok alapján tovább finomítható a rendszer.

 

Kamerák a Combinókon

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) eredeti terveinek megfelelően a FUTÁR telepítésével párhuzamosan zajlik a fedélzeti videó-megfigyelőrendszer kiépítése, amely önmagában is nagyon komoly beavatkozást igényel. A forgalomba állt első két villamoson a FUTÁR eszközei mellett már kiépítették az utasteret figyelő kamerákat. A FUTÁR rendszer felszerelése a Combino villamosok esetében sokkal bonyolultabb, mint bármely egyéb járművön, mivel a rendszernek a korábbi fedélzeti számítógép egyes funkcióit is ki kell váltania.

 

A Combino típusú villamosokat eredetileg kamera nélkül rendelték meg, azonban később, épp a BKK közreműködése révén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, mely 2011-től kép- és hangfelvételek készítésére jogosítja fel a közlekedési cégeket járműveiken. A kamerák felszerelésével a BKK arra számít, hogy az önmagában is visszatartó erővel fog bírni, azaz kevesebb erőszak, bántalmazás és rongálás lesz a járműveken.

 

2016.01.26 11:00:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet