Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A kiselejtezett adattárolók fele tartalmaz személyes vagy titkos adatokat

„Biztos abban, hogy végleg törli az összes elemet?” A Windowsnak ez a biztonsági kérdése a felhasználók többségét könnyen abba a hamis illúzióba ringatja, hogy az igen gomb kijelölésével az adott fájlok valóban eltűnnek a számítógépükről. Ám ilyenkor az operációs rendszer csupán a fájlok címzését törli, azok a merevlemezen vagy az SSD-n ugyanúgy visszaállíthatóak maradnak – csupán mi nem látjuk őket többé.

A formázás sem jelent biztonságos törlést, az adataink szintén megmaradnak az adattárolón. Míg a számítógépet átlagosan négy-öt, az okostelefont két-három évente cseréli le egy átlagos felhasználó egy újabb készülékre. A régi gépet vagy tovább értékesítjük vagy egyszerűen kiselejtezzük – az esetek jó részében tele bizalmas adatokkal. Nem mindenki tudja, hogy a lomtár ürítése, sőt egy formázás sem törli valójában az adott fájlokat a merevlemezről, amelyekkel utólag rosszindulatú módon vissza lehet élni.

„A gépeken a törölt fájlokon kívül általában megtalálhatóak maradnak olyan információk is, amelyek a felhasználók által végzett műveletek után ottmaradnak a lemezen – magyarázza Szmola Gergely, a BDO Magyarország IT Megoldások informatikai biztonsági tanácsadója. – Ilyenek például a böngészési előzmények, ideiglenes fájlok (temp mappák), letöltések. Ezek rengeteg információt tartalmazhatnak az adott felhasználóról, a cégről, és akár bizalmas dokumentumok is maradhatnak ezek között.”

 

forrás: minuszos.hu

 

 

 

2016.02.05 14:01:55   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet