Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egész Európában korlátoznák a készpénzhasználatot

A németek azt javasolják, az egész EU-ban korlátozzák a készpénzhasználatot. Persze felmerül a szokásos dilemma: nagyobb biztonságot vagy szabadságot akarunk?

A német kormány korlátozná a készpénzforgalmat a pénzmosás és a terrorfinanszírozás elleni harc részeként, a szerdán ismertetett elképzelés szerint az Európai Unió tagállamainak közösen kellene lépniük az ügyben, és ha nem sikerül a megegyezés uniós szinten, Németország saját hatáskörben vezet be felső határt.

A német pénzügyminisztérium álláspontja szerint 2000 és 5000 euró (nagyjából 620 ezer és másfél millió forintnak megfelelő összeg) között kellene kijelölni egy tranzakciós határt, amely felett nem szabad készpénzt használni a tagállamokban. Az uniós felső határt még az idén be kell vezetni, és ha nem sikerül erről megállapodni, akkor Németországban az 5000 euró feletti tranzakcióknál kell megtiltani a készpénzhasználatot.


Elképesztő pénzeket mosnak tisztára

A tárca azután foglalt állást a kérdésben, hogy megrendelésére elkészült egy tanulmány a pénzmosásról. A halle-wittenbergi Luther Márton tudományegyetem kutatása szerint a nagy értékű árucikkeket megmozgató ágazatokban - egyebek mellett az arany-ékszer-, az autó-, az ingatlan- és a műkincs-kereskedelemben - évente nagyjából 30 milliárd euró jogtalanul szerzett pénzt mosnak tisztára Németországban, és ez az összeg a pénzügyi szektorban folytatott pénzmosással együtt évi 50 milliárd euró, a vendéglátással és idegenforgalommal együtt pedig eléri 100 milliárd eurót.


A szokásos dilemma: biztonságot vagy szabadságot akarunk?

A német pénzügyminisztérium szerint szó sem lehet a készpénz megszüntetéséről, a bankjegyek és érmék bevonásáról, de a korlátozás elkerülhetetlen, mert a pénzmosást és a terrorfinanszírozást csak akkor lehet visszaszorítani, ha minden nagyobb tranzakciónak van nyoma. Az értékhatár feletti tranzakciókat átutalással kellene lebonyolítani, ami az első kommentárok szerint körülményesebbé teheti számos ágazat működését, és növelheti a vállalatokra nehezedő terheket.

Több ellenzéki párt elutasította a tárca javaslatát. A Zöldek szerint a készpénzforgalom korlátozása újabb támadás lenne a magánszféra ellen, a liberális FDP részéről pedig azt emelték ki, hogy a készpénz a szabadság megtestesülése, és használatának korlátozása a szabadság szűkítését jelentené.

 

 

forrás: privatbankar.hu

 

 

 

2016.02.05 14:08:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet