Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

FEGYVERES BEHAJTÓKAT VET BE A MAGYAR ADÓHATÓSÁG

Alapjaiban változtatja meg a hivatal új vezetősége az adóvégrehajtás rendszerét – tudta meg a Magyar Idők. A jövőben a pénzügyőrök is részt vesznek majd az államot megillető összegek beszedésében, emellett növelik a végrehajtók számát. Új elem az is, hogy ezentúl minden érintettet elektronikus vagy hagyományos üzenetben értesítenek, ha az adóbefizetés határideje lejárt, és ezután nem sokkal megkezdődik az eljárás.

Jó ideje éri rendszeresen kritika az adóhivatalt amiatt, mert nem tudja az elvárt hatékonysággal behajtani az államot megillető összegeket, s így a köztartozások együttes nagysága egyre csak növekszik. A helyzet most alapjaiban változhat meg, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyanis számottevő változtatásokról született döntés. – A jövőben a NAV emberei gyorsan megjelennek majd az adósoknál, nem fordulhat elő, hogy egy-egy cég vagy magánszemély ügyében hetekig, hónapokig nem intézkedik a hatóság – mondta lapunknak Molnár Tamás helyettes államtitkár.
A szervezet végrehajtási ügyekért is felelős szakmai irányítója úgy fogalmazott: meg kell akadályozni, hogy egyesek nevén tíz- és százmilliós tartozások halmozódjanak fel, ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha a NAV rögvest megteszi a szükséges lépéseket. A hatósági szigor ugyanakkor nem jelentkezik azonnal: először minden késedelembe eső adófizetőnek – lehetőleg elektronikus úton – értesítést küldenek. A dokumentum fizetésre szólítja majd fel a címzettet, egyúttal megjelöli a mulasztás várható következményeit.
A helyettes államtitkártól megtudtuk: a reakcióidő csökkenése mellett a hatósági fellépés mikéntje is megváltozik. Az utóbbi időkben főként a bankoknak küldött átutalási megbízásban, vagyis az inkasszókban bíztak a hivatalnál, így az adóvégrehajtók évente sok százezer alkalommal próbálkoztak a bankszámlák, bankbetétek elvonásával. – Az inkasszók száma ezután sem lesz kevesebb, de egyre többször kopogtatnak majd be az adósokhoz a NAV emberei – mondta Molnár Tamás. Ehhez emelni kell az ügyfelekhez kijáró szakemberek számát, ami két munkaszervezési lépéssel érhető el.
Egyrészt átcsoportosítással: ezentúl kevesebb ember marad az irodában, s többen kapják feladatul egyes adósok felkeresését. Másrészt bekapcsolódnak a teendők elvégzésébe – az egyébként fegyverrel járó – pénzügyőrök is. Az egyenruhások elejét vehetik annak is, hogy támadás érje az államot megillető összegekért fellépő NAV-osokat. A pénzügyőrök jelenléte tehát nemcsak a hiányzó summa beszedésének hatékonyságát szolgálja, hanem az adóvégrehajtók testi épségét is garantálhatja.
Az adósokat meglátogató NAV-osok számának emelése azt is feltételezi, hogy a jövőben több vagyontárgyat, járművet, értéket foglal majd le a hivatal a köztartozást felhalmozó cégektől és magánszemélyektől. Ennek kapcsán a helyettes államtitkár kiemelte, hogy jelenleg több mint nyolcezer olyan jármű fut az ország útjain, amelyet a hatóság végrehajtás alá vont, de ténylegesen mégsem vett el a tulajdonostól. Általában azért nem, mert az érintett a munkájához használja a gépkocsit, a teherautót. – Hasonlóra a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha az illető rendszeresen törleszti adótartozását – mondta Molnár Tamás. Leszögezte: az adóvégrehajtásnak a jövőben sem lehet az a célja, hogy a hatósági fellépés működésképtelenné tegye az adott vállalkozásokat, ellehetetlenítse a magánszemélyeket. Arra viszont nem akadhat példa, hogy bár valaki azért tarthatja magánál járművét, hogy pénzt keressen, adótartozása mégsem csökken.
A NAV-os vezető hozzátette: az ingóságok elvonásának igazán csak akkor van értelme, ha a lehető legjobban működik az az elektronikus árverési szisztéma, amelyen a hivatal manapság dobra veri a tartozás miatt lefoglalt kocsikat, műszaki cikkeket, más vagyontárgyakat. A NAV ezért megvizsgálja az e-licitálás feltételeinek átalakítását is.

Magyar idők

2016.02.16 08:54:53   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet