Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tömegrendezvények: fokozott ellenőrzés

A párizsi terroreseményekre reagálva a Papp László Sportaréna a honlapján és Facebook-oldalán tette nyilvánossá, hogy szigorúbb beléptetési előírásokkal igyekszik garantálni a koncerteken, sporteseményeken és kiállításokon szórakozók nagyobb biztonságát: ennek kapcsán érdeklődtünk arról, milyen változtatásokat terveznek a klubokban és a sportesemények helyszínein.


Megosztott költségek

– A terrortámadás éjjelén már egyeztettem vezetőtársaimmal, azonnal szigorításokat rendeltünk el az Aréna mindennapos működésében. Az Arénában eseménynapokon kívül is beléptetési rend van előírva, előre le kell adni a tervezhető belépők névsorát és a rendszámokat, ezt tovább szigorítottuk. Példaként elmondhatom, hogy azóta saját alkalmazottaink is ruházat-, csomag- és gépjármű-átvizsgálás után érkezhetnek munkahelyükre – mondta el a Metropol megkeresésére Szloboda Gyula, a Papp László Budapest Sportarénát üzemeltető kft. ügyvezetője.

Az események másnapján felvették a kapcsolatot a kerületi rendőrkapitánysággal és a TEK-kel is – a szervezetek tanáccsal látták el őket –, továbbá a biztonsági szolgálatot ellátó céggel, valamint a közel-jövőben aktuális koncertek szervezőivel. – Mivel a biztonság fokozása mindig költséggel jár, ezeket megosztottuk egymás között. Az egyeztetéseket folyamatosan folytatjuk az Arénába eseményt hozó szervezőkkel – tudtuk meg az ügyvezetőtől.


Szigorodó ellenőrzés

A múlt heti Slash-koncert előtt tűzszerészekkel és kutyákkal vizsgálták át a teljes házat, a nem publikus területre csak fémdetektoros kapun lehetett belépni ezen a napon, és ilyen akciókat a jövőben is terveznek. A védelmi rendszereket ellenőriztették, a biztonsági személyzet és a hoszteszek külön gyakoroltak egy eseteges vészkiürítési forgatókönyv esetére is. Nagyobb létszámú lesz a biztonsági személyzet, szigorúbb lesz a beléptetés, minden látogatóra kötelező ruha- és csomagátvizsgálással, autóval a parkolóba érkezők esetén szúrópróbaszerű járműátvizsgálással.

– Mindez persze kis kellemetlenséggel is jár, lassítja a beléptetést, de nagyon reméljük, hogy mindenki megérti. Látogatóink türelmét ezúton is kérjük, és javasoljuk, hogy a hosszabb beléptetési procedúra miatt a megszokottnál hamarabb érkezzenek – mondta Szloboda Gyula. – Az intézkedéseinket a látogatók pozitívan fogadták, például a Slash-koncertre érkezők partnerek voltak az ellenőrzésekkor – mondta.

– A művészek inkább a rajongóik, mint önmaguk miatt aggódnak – tudtuk meg a számos Aréna-koncertet szervező Live Nation marketing- és PR-igazgatójától, Márkus Évától.

– Van olyan produkció, amely a jelenlegi, emelt szintű biztonsági előírásokon túl még további szigorítást is kért, de ott is inkább a nézők, rajongók nagyobb biztonsága miatt – tette hozzá. A nagy koncerteknek otthont adó Aréna beépített biztonsági rendszere eleve magasabb fokozatú, mint a legtöbb hasonló helyszíné, de ha mégis a korábban egyeztetetteken felüli szigorításra lenne szükség, azt azonnal jelzik nekik.

Attól nem kell egyelőre tartani, hogy bármelyik művész lemondana általuk szervezett magyarországi koncertet.

– Az már közismert, hogy a Foo Fighters lemondta teljes turnéját, a U2 és a Motörhead viszont csak a hétvégi párizsi fellépéseit, a többi európai koncertjüket az eredeti időpontban megcsinálják. A szervezésünkben Budapestre érkező produkcióktól nem kaptunk olyan jelzést, hogy fontolgatnák a fellépések lemondását – mondta Márkus Éva.


Eleve jó biztonság

Megkerestünk más klubokat is, hogy megtudjuk, terveznek-e valamilyen szigorítást. Az Akvárium Klub, Hamza Gergő kommunikációs vezető tájékoztatása szerint, mindennap befogadóképességének és a szabályozásnak megfelelő készültséggel fogadja a vendégeket, akiknek ruházatát és táskáit még a bejárat előtt átvizsgálják – ahogy a klub nyitása óta mindig, vagyis szigorítás most nem várható.

Az A38 Hajó sajtókapcsolatokért felelős munkatársa, Kozlov Sándor elmondta: folyamatosan egyeztetnek a TEK-kel és a kerületi rendőrkapitánysággal, és ha ők azt javasolják, megteszik a megfelelő lépéseket, de biztonsági rendszerük eleve magasabb szintű. – Félévente minden munkatársunk, a pincértől a pénzügyesig, tűzvédelmi és biztonsági oktatáson vesz részt, a hajó be van kamerázva, biztonsági őreink külön képzést kapnak – sorolta. Hozzátette, náluk a kezdetektől tilos a dohányzás és a pirotechnika, figyelnek a bulizók biztonságára.

Fellépőik közül senki sem tervezte lemondani koncertjét, egy, érthető kivétellel: az Eagles of Death Metal az ő szervezésükben a Barba Negrában lépett volna fel – ez az az együttes, amely Párizsban, a Bataclanban játszott a terrortámadás idején.


A sportesemények biztonsága

A magyar–norvég labdarúgó Eb-pótselejtező előtt láthatólag jelentősen szigorították a biztonsági intézkedéseket – a biztosításhoz katonákat is bevetettek –, de az MLSZ-től nem érkezett tájékoztatás, hogy az NB I meccsein is fenntartja őket.

Az MVM Veszprém kézilabdacsapata fokozott biztonsági ellenőrzést vezetett be. Tüzetesebb volt az átvizsgálás a beengedésnél, több rendőr volt az aréna előtt a Celje elleni szombati Bajnokok Ligája-mérkőzésen, és így lesz ez a PSG elleni szombati találkozón is.

 

metropol.hu

 

 

 

2015.11.24 08:00:42   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet