Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A számlázó programok változása 2016 Januárjától

 

Az Indas Kft. már felkészült a 2016 januártól életbe lépő a NAV és az NGM által létrehozott új jogszabály bővítésre a számlázó programokra vonatkozóan. Az a program, amely ennek nem felel meg illegálisnak tekinthető és komoly büntetést vonhat maga után, mely a felhasználót is komolyan sújtja.

 

Célunk, hogy megismertessük Önöket is ezen változásokkal, hogy felkészülten várhassák az új évet. A következő elvárásoknak kell kötelezően megfelelni:

 

"A hivatkozott előírások alapján 2016. január 1-jétől a számlázó programnak „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie. E funkciónak a Rendelet megfogalmazása értelmében egyrészt önállóan működőnek, másrészt a számlázó programba beépítettnek kell lennie, ettől eltérni nem lehet. Nem kifogásolható, ha egy szoftver az adatexportot az adott rendszer egyes komponenseinek egymás után vagy egymással párhuzamosan történő használatának eredményeképpen hajtja végre.

 

A 2016. január 1-jét megelőzően kiállított számlák tekintetében a számlázó programnak nem kötelező az adatexportot biztosítani. Ezzel együtt a 2016. január 1-jén vagy azt követően kiállított, de egy korábbi számlát módosító, érvénytelenítő számla vonatkozásában az adatexportot már biztosítani kell.

 

Természetesen az adózó dönthet úgy, hogy a 2016. január 1-jét megelőzően kiállított számlák esetében is biztosítja az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció használatával történő adatexportot.

 

A Rendelet 10. § (2) és (5) bekezdése értelmében a dokumentáció kiegészítését, illetve módosítását abban az esetben is el kell végezni, ha az adóalany saját fejlesztésű programot használ.

 

Az ellenőrzött adóalany által befogadott, és elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzés céljából történő rendelkezésre bocsátására vonatkozó előírások alapján elfogadható, ha a kizárólag képi információként tárolt számlákat az adózó pdf formátumban bocsátja rendelkezésre. Az ellenőrzött adóalany által befogadott, kizárólag papír alapon megőrzött számlákat – amennyiben a papír alapon történő tárolás a jogszabályi előírásoknak megfelel – az adóalanynak nem kötelező elektronikusan rendelkezésre bocsátania." - NAV

 

A számla adat szolgáltatása (exportálása) nem folyamatos, csak revizori vizsgálat esetén lép életbe. Ekkor a NAV által megbízott revizor azonnal kérheti az előírt feltételek és formátum alapján egy időszakra vonatkozó teljes számla forgalmat, melyet a felhasználó kiállított a programból. A befogadott számlák esetén elég papír vagy egyéb eddig is elfogadott formátumban biztosítani.

 

A számlázó programot forgalmazó cégeknek kötelességük nyilvántartani az eladott programokat, melyet használatba vételkor a felhasználónak is be kell jelenteni. Amennyiben egy összevetés esetén pontatlanságot talál a NAV az vizsgálatot vonhat maga után. Cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy ügyfeleinket a felesleges szankcióktól megvédje és a mindenkori jogszabályok folyamatos követésével teljes mértékben támogassa.

2015.12.04 11:54:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet