Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Mi van a szemétben? 2 év börtön is járhat érte

Asztalon felejtett bizalmas, üzleti titkokat tartalmazó dokumentumok, iratmegsemmisítés helyett kukába dobott papírok. A papírhulladékok negyede tartalmazhat személyes vagy bizalmas információkat. Pedig nem csak üzleti titkok kerülhetnek az utcára, de a hanyag adatkezelésért 10 millió forintos bírság és akár 2 év börtönbüntetés is kiszabható. Ön mit dob ki?


A takarító cégek fele jut bizalmas információkhoz a munkájuk során, csak azért, mert a megbízó cégek egyszerűen nem foglalkoznak a megfelelő iratmegsemmisítéssel – derül ki a Szinapszis kutatásából, amelyet a Fellowes "Védje adatait" kampányához készítettek. A megkérdezettek fele számolt be arról. hogy bizalmas, személyes, illetve fontos üzleti adatokhoz lehet hozzáférni takarításkor.

A takarítók 56 százaléka kezébe került bizalmas, személyes adatokat tartalmazó dokumentum. A megkérdezett takarítóknak szintén a fele mondta azt, hogy ha akarna, betekintést nyerhetne a személyes és hivatalos levelezésekbe, amelyekből magánjellegű és természetesen szakmai információk is birtokukba kerülhetnének. Ráadásul a cégek pénzügyi helyzete sem marad rejtve előlük, itt is több mint a felük mondta, hogy az erre vonatkozó információkat tartalmazó iratok gyakran maradnak az asztalon, vagy megsemmisítés nélkül landolnak a kukában, legyen szó bevételi eredményekről, bérjegyzékekről, üzleti tervekről.

A válaszadók csaknem fele látott a takarítás közben olyan önéletrajzokat és szerződéseket, amely az érintett valamennyi személyes adatát tartalmazta, pedig a személyes iratok hanyag kezelése akár büntetőjogi következményekkel is járhat. Ez esetben az ügyvezetőket, illetve egyéb felelős személyeket kétéves szabadságvesztés fenyegetheti, míg a cég akár 10 millió forintos bírságot is kaphat. Az a magánszemély pedig, akinek adatait hanyagul kezelték, kártérítésre is igényt tarthat.

A Fellowes korábban már vizsgálódott a szeméttelepen is. Egy hét alatt 763 kilogramm, főleg irodából származó papírhulladékot vizsgáltak át, és az derült ki, hogy a kidobott hulladék negyede tartalmazott bizalmas üzleti vagy személyes adatokat, ezen dokumentumokat a cégek megsemmisítés nélkül a kukába dobtak.

hvg

2015.10.19 06:47:29   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet