Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Ezekről határozott a Parlament

 

Törvény az iskolaszövetkezeti munkavállalás elősegítéséért


Törvényt fogadott el a parlament a diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásának és a megváltozott munkaképességűek munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoztatásának elősegítéséről. Az indítvány lényege, hogy iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során a nappali tagozatos jogviszonyukat szüneteltető diákok is megkapják ugyanazokat a kedvezményeket, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők. A törvénnyel kimondják azt is, hogy a munkaerő-kölcsönzéskor a kiválasztás során a tényleges foglalkoztatónak - azaz a kölcsönvevőnek - is be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét, nem csupán a kölcsönbeadónak.

Börtön fenyegeti a korrupciót eltussoló hivatalos személyeket

Börtön fenyegeti azokat a hivatalos személyeket, akik nem tesznek haladéktalanul feljelentést a tudomásukra jutott korrupciós cselekményről egy büntető jogszabályokat módosító törvény szerint, amelyet 126 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 57 tartózkodás mellett fogadott el a Ház. Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést, illetve ennek különféle törvényben szabályozott eseteit követték el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A korrupciós cselekmények felderítési hatékonyságának növelése érdekében a módosítás megteremti a korlátlan enyhítés lehetőségét befolyás vásárlása és befolyással üzérkedés bűncselekménye esetén is azok esetében, akik feltárják a cselekményt. Így valamennyi korrupciós bűncselekménynél egységesen biztosítva lenne ez a megoldás.

Módosult a versenytörvény

A versenyhivatali eljárás során keletkezett iratokról csak költségtérítés ellenében lehet másolatot készíteni - ezt is tartalmazza a versenytörvény módosítása, amelyet 123 igen, 14 nem szavazattal, 54 tartózkodás mellett fogadott el a parlament. Amennyiben a kérelmező olyan adatot akar megismerni, amelynek titokban tartásához másnak jogos érdeke fűződik, a kérelmezőnek írásban kell vállalnia az adat titokban tartását. A versenytörvény megengedi azt, hogy a jogsértést vizsgáló versenytanács egyezséget kössön az elkövetővel. Az így létrejött egyezségi nyilatkozatról azonban másolat nem, csak feljegyzés készíthető.

A kis- és közepes vállalkozások az első versenyjogsértésükért bírság helyett figyelmeztetést kaphatnak, kivéve, ha európai uniós jogba ütköznek, vagy ha a jogsértés közbeszerzési eljárás során árak rögzítésére vagy a piac felosztására irányult, de akkor is, ha a részvevők összehangolt magatartást tanúsítottak. Szintén bírságolni kell - figyelmeztetés helyett - ha a jogsértésre az emberek egy olyan csoportját érinti, akik koruk, hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatkozásuk miatt különösen kiszolgáltatottak.

Önkormányzatokhoz kerülnek egyes ingatlanok

Állami tulajdonból önkormányzatiba kerülnek egyes megyei hatáskörű múzeumok és könyvtárak ingó és ingatlan vagyontárgyai. A fideszes képviselők vonatkozó javaslatáról 160 igen, 33 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött a parlament. A lépést 2014 januárjában a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kezdeményezte azzal az indokkal, hogy az eddigi tulajdonosi konstrukció megnehezíti a pályázati lehetőségeket, a fejlesztések, beruházások pénzügyi nehézséget okozhatnak. A változás összesen 152 ingatlant érint, az átadott vagyon elidegeníthetetlen és kulturális közfeladat ellátáshoz kötött.

Felgyorsítják a közlekedési beruházásokat

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű - vasúti és közúti - közlekedési infrastruktúra beruházások megvalósításának gyorsítására vonatkozó törvénycsomagot fogadott el az Országgyűlés, 126 igen szavazattal, 42 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett. Újdonság, hogy a beruházónak előzetes egyeztetést kell kezdeményeznie a hatósági engedélyek megszerzése érdekében, s így valamennyi érintett hatóság részvételével már a munka kezdeti stádiumában feltárhatók a nyomvonalakkal és a tervezéssel összefüggésben felmerülő akadályokat.

A környezetvédelmi engedély érvényességi ideje a kiadástól számított 5-ről 10 évre módosult, s az építési engedélyezési eljárást akkor is le lehet folytatni, ha a környezetvédelmi engedély bírósági felülvizsgálaton van és még nem adták ki azt. A jogszabály felgyorsítja a régészeti munkákat, illetve pontosítja az engedélyezésben résztvevő önkormányzat többletigényét.

Változik a Hungarikum Bizottság összetétele

A parlament 151 igen, 37 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett módosította a hungarikum törvényt. A jogszabályban egyrészt jogértelmezési pontosításokat tettek, másrészt megváltoztatták a Hungarikum Bizottság összetételét. A testületbe a továbbiakban a nemzeti fejlesztési, a honvédelmi és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az országgyűlési ellenzék és a kisebbségi szószólók is delegálhatnak tagot. A törvénymódosítás tartalmazza azt is, hogy tiltani fogják a hungarikum kifejezés visszaélésszerű használatát.

 

Közlekedési jogsértések elleni megállapodást hirdettek ki

Az Országgyűlés kedden kihirdette azt a nemzetközi megállapodást, amely a bolgár, a horvát, a magyar és az osztrák közlekedésbiztonságot veszélyeztető jogsértések utáni bírságkiszabást könnyíti meg, az ehhez szükséges információk határokon átnyúló cseréjének lehetővé tételével. A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal járultak hozzá a ratifikációhoz.

 

Elhalasztották a zárószavazást a pénzügyi szolgáltatók felügyeletének szigorításáról

Elhalasztotta a parlament a zárószavazását annak a törvényjavaslatnak, amely a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást szigorítaná. Az indítvány zárószavazását azt követően halasztották el, hogy az előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezései nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. A törvényjavaslatot egyebek mellett azzal a céllal nyújtotta be a kabinet, hogy a brókerügyek miatt szigorítsa az ellenőrzési rendszert, megerősítse a jegybank pénzügyi felügyeleti hatáskörét.


 

2015.06.10 10:00:47   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet