Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Lezárult a nyomozás a gépjárműátírással trükköző csaló ügyében

A NAV kezdeményezésére számos olyan esetben indult nyomozás, amelyben az elkövetők a gyanútlan gépjárművásárlók megtévesztéséből húztak hasznot. A legutóbb vádemelési javaslattal zárult nyomozás eredményeként 57 rendbeli magánokirat-hamisítással, 53, illetve további 4 rendbeli csalással gyanúsítják az elkövetőt.

 

A módszer lényege, hogy a csalók felajánlják a jóhiszemű autótulajdonosoknak, hogy meghatalmazásukkal elintézik helyettük az átírást, és ehhez elkérik az átírási illeték összegét is. A meghatalmazott ezután hamis postai feladóvevénnyel – az illeték befizetése nélkül – „sikeresen” átvezetteti az új tulajdonost, illetve üzembentartót az okmányirodában és át is adja neki a kiállított forgalmi engedélyt.

 

A NAV a beérkezett adatok alapján ellenőrzi a gépjármű-vagyonszerzés utáni illeték megfizetését, így rövid időn belül kiderül a csalás, ami miatt az adóhivatal feljelentést tesz a rendőrségen.

 

A központi költségvetés és a jóhiszemű vagyonszerzők védelmére a NAV továbbra is kiemelt figyelmet fordít a hasonló jellegű csalások felderítésére, ugyanakkor felhívja a gépjárművásárlók figyelmét, hogy ha az átírásnál nem személyesen járnak el, mindenképpen győződjenek meg az átírással kapcsolatos költségek befizetéséről.

 

2015.06.17 09:39:17   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet