Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Öt tonna tojás érkezett EKÁER szám nélkül Szlovákiából

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) EKÁER csoportjának munkatársai egy öt tonna (kb. 80 ezer darab) tojást szállító teherautót ellenőriztek Rajka térségében. A szállítmány EKÁER számmal nem rendelkezett, ráadásul a címzett magyar cég már 2009-ben megszűnt.

Rajka térségében akadt fenn egy Szlovákiából Magyarországra érkező, öt tonna tojást szállító teherautó az EKÁER ellenőrzésen. A helyszínen a NAV járőrei megállapították, hogy a kockázatosnak minősülő tojásszállítmányhoz nem kértek EKÁER számot, ezért azonnal értesítették a győri EKÁER ügyeletet a címzett magyar cég kockázatelemzése céljából. A szlovák sofőr addig válaszolt tört magyarsággal a járőrök kérdéseire, míg nem vált számára világossá, hogy a tojásokat nem szállíthatja a megadott címre, ekkor hosszas telefonálásba kezdett és nem adott további érdemi információt.

Az EKÁER ügyelet megállapította, hogy a vevő egy 2009 májusában megszűnt cég, a szállítmány tulajdonosaként senki nem jelentkezett, így az, hogy ki várta ténylegesen az árut, eddig nem derült ki. A NAV értesítette a kormányhivatalt, amelynek helyszínre érkező munkatársai a meleg időjárás ellenére hűtés nélkül szállított tojásokat élelmiszerlánc-biztonsági szempontból hibás terméknek minősítették és megállapították, hogy ismeretlen eredetűek, ezért az igazolatlan szállítmányt megsemmisítették.

Ismét bebizonyosodott, hogy az EKÁER hatékony eszköze az emberi fogyasztásra veszélyes vagy alkalmatlan élelmiszerszállítmányok kiszűrésének, az adócsalások elleni küzdelemnek. A folyamatos EKÁER ellenőrzéseknek köszönhetően csökken az igazolatlan eredetű áru mennyisége a magyar piacon, ezáltal a rendszer védi a fogyasztókat, valamint védelmet nyújt a tisztességes gazdálkodóknak is azzal, hogy kiszorítja az ügyeskedőket, a fiktív fuvarokkal manipulálókat, akik így tisztességtelenül szereztek piaci előnyt.
 

2015.05.14 10:31:25   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet