Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Fordulat sztrájkügyben? Pert akaszt a szakszervezet nyakába a posta

A Magyar Posta megelégelte, hogy rémhíreket terjesztenek leánycége, a JNT bérezési és bértárgyalási gyakorlatáról. A nagyvállalat a sztrájk jogosságát is megkérdőjelezi, a bíróság fog dönteni az egyre kiélezettebb konfliktusban.

Fordulat sztrájkügyben? Támadásba lendül a Magyar Posta, leánycégén, a JNT-n keresztül pert indít az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) ellen. Ezt maga a posta közölte az MNO-val szerda délután.

Mint déltájt megírtuk, vélhetően a kedden indult szakszervezeti munkabeszüntetés hatására Budapest egy részén a nyugdíjak postai kézbesítése, a BKK-automaták üzemelése és egyes postai pénzügyi szolgáltatások is akadozni kezdtek a törvényes, határozatlan idejű sztrájk hatására. A posta már akkor megjelent cikkünkkel kapcsolatban jelezte, hogy az érdekképviselők szerinte hangulatkeltést folytatnak, és számtalan állításuk is valótlan, illetve a sztrájk jogosságát is számokkal igyekeztek cáfolni.

A sztrájkot és a fecsegést is sérelmezik

Ennek betetőzéseként jelentette most be a Magyar Posta, hogy bíróság előtt kérik számon a szakszervezetiek szavait és tetteit.

– Peres eljárást indít a JNT Security Kft. az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT Security Kft. rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT Security Kft. továbbra is vitatja a sztrájk jogosságát és jogszerűségét – fogalmaz a postai közlemény.

Az ÉŐDSZ állításaival, illetve a sajtóban egyes helyeken megjelent állításokkal szemben a Magyar Posta szerint folyamatosan biztosított a posták készpénzellátása, így sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában nincs fennakadás.

– A korábbi eljáráshoz képest csupán annyi változás lehet helyenként a fővárosban és Pest megyében, hogy adott napon belül későbbi időpontban történik meg az utalványok háznál történő kifizetése. A JNT a többi szerződött partnere kiszolgálását is teljesíti, így azok az állítások sem igazak, hogy nem megoldott a partnerek értéklogisztikája – folytatódik a postai közlés.

Elhanyagolható szolgáltatásromlás?

A szakszervezet és „egyes sajtóorgánumok” által közölt dezinformációkkal szemben a JNT országosan csupán két darab ATM-et lát el készpénzzel, így hamisak azok az értesülések is, hogy az ATM-ek készpénzzel történő feltöltésében is fennakadás lenne a sztrájk miatt, fejtegeti a Magyar Posta, amely szerint a JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés.

A posta számára érthetetlen az ÉŐDSZ azon állítása, hogy a munkáltató nem kezdeményezett egyeztetést, hiszen 2015. március 26-án az ÉŐDSZ szakította meg egyoldalúan a bértárgyalásokat, így azok újrakezdését is – szerinte – az ÉŐDSZ-nek kell kezdeményeznie.

A sztrájkkal szolidáris az európai ernyőszervezet
Az Eurofedop Post and Telekom Trade Council, Európa számos postásszakszervezetét tömörítő ernyőszervezet a szerdai napon Bécsben megrendezett Posta és Telekom ágazati bizottságának ülésén szolidaritását fejezte ki a JNT Securitynél sztrájkoló dolgozók felé a 21-én megkezdett munkabeszüntetés miatt. Reményét fejezi ki, hogy a munkavállalók gazdasági céljainak védelmében indított akciója eredményes lesz és békés eszközökkel eléri célját.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szintén szolidaritását fejezte ki közleményében a JNT-nél működő tagszervezete sztrájkba lépett dolgozói mellett. A szakszervezet képviselői mindent megtettek annak érdekében, hogy kölcsönösen elfogadható megállapodás születhessen a szociális partnerek között a 2015. évi bérmegállapodásról. A munkabéke egyik alapfeltétele a dolgozók megélhetésének biztosítása – áll a közleményben.

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (az ÉŐDSZ konföderációja) köszöni a szolidaritást, és továbbra is örömmel fogad minden egyéni és szervezeti támogatást. Mindez erősíti és segíti a dolgozókat a kitartásban.
A JNT tárgyalni akar

– A JNT bármely pillanatban kész tovább folytatni a bértárgyalásokat, amennyiben az ÉŐDSZ befejezi a sztrájkot és visszaül a tárgyalóasztalhoz – közölte portálunkkal a Magyar Posta, a JNT anyavállalata, amely emlékeztet arra is: az ÉŐDSZ a JNT többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó 2014. december 18-tól, a bértárgyalások megkezdésétől 2015. április 1-ig a 2015. évre vonatkozó bérjavaslatát írásban benyújtani. – 2015. április 1-jén egy fél oldal terjedelmű javaslatot tett le az asztalra, majd 2015. április 10-én egy részletesebb javaslattal állt elő, amellyel párhuzamosan bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakít – pontosítja a szakszervezetiek által képviselteket a posta.

A leányvállalat álláspontja szerint a sztrájk továbbá azért sem indokolt, hiszen az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. Az ÉŐDSZ azon állítása tehát, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak évente bérfejlesztést, a szerda délutáni postai közlés szerint nem igaz.

További bérfejlesztés van kilátásban

– A JNT 2015. április 17-én, 2015. január 1-jéig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2,2 százalékos alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg, pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet – mutatnak rá. A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015 harmadik negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,3 százalékos, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen.

Tekintettel arra, hogy a minimumszolgáltatásokban sem történt megállapodás, így a JNT ebben a témában is bírósághoz fordul.

mno

2015.04.23 07:04:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet