Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kábítószer-használat: egyszerűsödik a rendőrök dolga

Egy új berendezésnek köszönhetően az alkohol mellett már a kábítószer és más pszichoaktív szerek is könnyen kimutathatóak a vér- és vizeletmintából.

Az új eszköz már április elejétől használatban van a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) véralkohol-vizsgáló laboratóriumában, írja a Zsaru magazin.

Ha felmerült a gyanú, hogy a bűncselekményt, esetleg szabálysértést elkövető ittas vagy bódult állapotban volt, akkor a rendőrök eddig orvoshoz vitték, ahol vér- és vizeletmintát vettek tőle. Ezt küldték el vizsgálatra, ahol megállapították, hogy adott időpontban hány ezrelék alkohol volt az illető vérében vagy vizeletében.

„Gyakori, hogy kiderül, nem volt ittas a vizsgált személy, ha mégis zavartan viselkedett, arra valamilyen tudatmódosító szer adhat magyarázatot. Erről azonban nem nyilatkozhattunk, mert nem volt megfelelő eszközünk a vér- és vizeletvizsgálat során a mintában az alkohol mellett megjelenő más összetevők pontos azonosítására” – mondta Bánfai Edina igazságügyi vegyész szakértő, az intézet vezetője.

Ez változott meg áprilistól: „nagy hatékonyságú folyadékkromatográffal összekapcsolt tömegspektrométer is segíti a munkánkat, meg tudjuk nézni, hogy a minta tartalmaz-e kábítószerre vagy új pszichoaktív anyagra utaló összetevőt. Ha találunk ilyet, informálni tudjuk az eljáró hatóságot, amely elküldheti a mintát további vizsgálatra az Országos Toxikológiai Intézetbe vagy más toxikológiai laboratóriumba.”

hír24

2015.04.24 06:00:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet