Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Ennyit mára a terrorelhárítás világából

A héten tartják Londonban a védelmi- és hadiipar egyik legfontosabb rendezvényét, a Counter Terror Expót, ahol már az első nap is lehetett érdekességeket találni.
A kiállításon mutattak például olyan radart, ami 6-30 méterről is felfedezi a robbanószerrel felszerelt öngyilkos merénylőt. A kisebb azért már bőven nem biztonságos, de a szerkezetet a megfelelő helyen felállítva még a valószínű célpontok (katonai ellenőrzőpontok, buszállomások, iskolák bejárata például) előtt felállítva még azelőtt kiszűrhetők a gyanús alakok, mielőtt megérné nekik felrobbantani a testükre szerelt bombát.

Szintén az öngyilkos merénylőkkel kapcsolatos az alábbi képen látható eszköz, ami nem védekezésre, hanem oktatásra szolgál.
A speciális mellény különleges fény és hanghatásokkal segíti a kiképzőket, hogy a tömegkezeléses gyakorlatok során azt is bele tudják venni a katonák és rendőrök tréningjébe, hogy milyen pszichológiai hatása van egy öngyilkos merényletnek.

A mellény pirotechnikai eszközök nélkül, pusztán sűrített szén-dioxid segítségével keltenek korlátozottan élethű zajhatást.
A rendfenntartást segíti ez a speciális lézeres képalkotó eszköz.

A célja, hogy körbeforgatható állványra szerelve a nyomozók a lehető legkönnyebben tudjanak háromdimenziós térképet készíteni egy esemény helyszínéről.
Végül egy különleges, vízsugárral működő bombahatástalanításra használt eszközt is bemutattak. Az, hogy a bombákat jól koncentrált, nagy nyomású vízsugárral hatástalanítják, nem újdonság, például a repterek legnagyobb részén is ilyesmikkel teszik taccsra a gyanús bőröndöket.

Az eljárás lényege, hogy a vízsugár egyszerűen még azelőtt átlyukasztja és megsemmisíti a bomba alkotóelemei közti kapcsolatot, hogy a detonátor reagálni tudna a külső szabotázsra. A most bemutatott eszközből 4320 kilométeres óránkénti sebességgel száguld ki a vízsugár, azonban hosszabb távon hamar szétszóródik, így nem jelent veszélyt a célpont körül lévő tárgyakra.

INDEX

2015.04.26 07:32:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet