Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Több lesz az ellenőrzés, hatósági hadrendben a tűzoltók is

Újabb erőket vet be a katasztrófavédelem, hogy a jövőben fokozzák a hatósági ellenőrzéseik számát és hatékonyságát a tűzvédelem és az iparbiztonság területén, közölte Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Az ezzel foglalkozó kollégáik már annyira túlterheltek, hogy készenléti tűzoltókat, sőt amennyiben lehetséges, önkéntes tűzoltókat is bevonhatnak majd ebbe a munkába.

Tavaly a megyében összesen 3240 ellenőrzést hajtottak végre, és 1130 eljárást indítottak. Kiemelt feladatuk a kéményseprő-közszolgáltatást végző cégek és a nem rendszeres hulladékszállítást végzők hatósági felügyeleti revíziója is. Somogyban négy kéményseprő céget ellenőriztek, valamennyi esetben eljárást indítottak, amelyből egy zárult elmarasztalással.

 A veszélyes árukat szállítókra is fokozottan ügyeltek: tavaly 300 ilyen járművet állítottak meg a somogyi utakon, főként az M7-esen, a szabálytalanságok miatt 17 eljárást indítottak. Vasúton, főként a gyékényesi állomáson, 529 szerelvényt vizsgáltak meg, ebből 9 eset végződött eljárással. 52 telephelyet is meglátogattak, két esetben találtak hibákat.

A 2014-es évet értékelték a katasztrófavédők állománygyűlésükön a
Vármegyeházán. A tavalyi időjárás kihívások elé állította őket: januárban hóhelyzet volt, májusban az Ivett ciklon miatt kiöntött a Balaton, a szeptemberi esőzések után pedig áradt a Dráva. A tennivalók miatt minden járásban önkéntes tűzoltócsoportot alakítottak, a tervek szerint ezeket a településiek követik, elsőként Drávatamásiban jött létre egy 15 fős szervezet.

Tavaly összesen 2227 riasztáshoz vonultak a somogyi tűzoltók. A tüzek száma csökkent, ezekből 249 épületekben lobbant fel, szabadtéri pedig 259 volt. A műszaki mentések száma viszont ugrásszerűen nőtt: míg 2012-ben 631, 2013-ban 843, addig 2014-ben már 1469 balesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Tizennyolcan haltak meg a megye útjain, és 57 autó égett ki. Kevesebben szórakoztak a tűzoltókkal: míg 2012-ben 19, 2013-ban 13, addig 2014-ben csak kilenc szándékosan téves riasztást kaptak telefonon.

Gulyásné Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője kiemelte: tavalytól avatkozhatnak be önállóan az önkéntes tűzoltók, a kormány 300 millió forintról fél milliárdra emelte azt az összeget, amire egyesületeik pályázhatnak. Jövőre a magyar gyártmányú tűzoltóautók gyártása is elindulhat. Néhány Somogyban szolgálatot teljesítő kocsi esetében szükség is volt a cserére: az egyik a munkából egyenesen a katasztrófavédelmi múzeumba került, egy másikat a böhönyei tűzoltók felújítottak, és Erdélybe küldik, egy harmadik autó pedig a szuloki önkénteseknek jutott. Az egész állománynak előrelépés lehet, hogy az idei második félévben életbe léphet a tűzoltó életpálya-modell.

sonline
 

2015.02.14 08:23:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet