Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Negyven filléres mandarin

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőriztek egy mandarinnal megrakott kamiont. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) szereplő adatok szerint a szállítmány értéke kilogrammonként 40 fillér volt.

 

Az EKÁER csoport munkatársai az M7-es autópályán állítottak meg egy mandarint szállító magyar rendszámú kamiont. Az EKÁER adatai alapján a szállítmány egy cseh gazdálkodótól a budapesti nagybani piacra tartott. A bejelentés szerint az áru súlya 19500 kg, értéke pedig mindössze 7.750,- forint volt. Így kilogrammonként a mandarin értéke 40 fillér. Az eset kapcsán a NAV további vizsgálatokat indított.

 

Egy másik esetben Franciaországból érkező 25,5 tonna jelöletlen burgonyaszállítmányt tartóztattak fel. A vizsgálat megállapította, hogy a gazdálkodó rendszeresen értékesít élelmiszert több magyarországi hipermarket részére és többször előfordult, hogy a bejelentett lerakodási hely közelében sem járt a gépjármű.

 

Az M1-es autópályán tartott ellenőrzéskor pedig egy zöldséget szállító magyar tehergépkocsit állítottak meg. A gépjárművezető az áru egy részének származását semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni, ezért a helyszínre érkező NÉBIH munkatársai az áruk azonnali elkobzását és megsemmisítését rendelték el. Az ellenőrzéskor kiderült továbbá, hogy a gépjárművet a forgalmi engedélyben megengedett 3500 kg maximális össztömeget jelentősen túllépve 4860 kg össztömeggel közlekedett, amiért a rendőrség helyszíni bírságot szabott ki.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az EKÁER ellenőrzések kapcsán az áruk valós idejű nyomon követésével törekszik az áfacsalások visszaszorítására, az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kiszűrésére és a tisztességes piaci szereplők pozíciójának erősítésére, azonban a próbaüzem ideje alatt a hiányzó EKÁER szám miatt mulasztási bírságot nem szab ki a NAV.

 

2015.02.14 09:27:24   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet